Els bombardejos de la Legió Còndor, a l'Octubre
El Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal ha trobat “l'explicació” als atacs que va patir el poble i d'altres veïns el maig de 1938
L'Octubre Centre de Cultura Contemporània inaugura hui l'exposició “Experiments de la Legió Còndor a l'Alt Maestrat-1938”.
La mostra és el resultat de la investigació que el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del segle XX de Benassal ha fet a partir del document alemany Bundesarchiv-Militärarchiv, Freiburg im Breisgau, RL35/34. Aquest document era un informe de 50 pàgines amb 65 fotografies dels bombardejos que van patir els pobles de Benassal, Ares del Maestrat, Vilar de Canes i Albocàsser, el maig de 1938.
El bombardeig va destruir completament el centre del poble de Benassal amb nombroses víctimes. Tot i així, els motius del bombardeig van ser sempre un misteri: el poble es trobava a uns 30 km del front més proper, no hi havia cap possible objectiu militar ni tropes republicanes presents i sols una volta passats cinc dies del bombardeig va arribar al poble l'exèrcit rebel. Ara fa un any, els membres del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del S. XX de Benassal van trobar el fil que ha portat a la solució d'aquest enigma en el llibre La Guerra Civil Española, d'Antony Beevor. En aquest llibre vam trobar una referència al bombardeig en el citat document alemany. En la mostra també col·laboren el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València; el Departament de Geografia de la Universitat de València; el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, així com els Ajuntaments de Benassal, d'Ares del Maestrat, de Vilar de Canes, d'Albocàsser, la Fundació Carles Salvador i la Diputació de Castelló.