De la cua de l'atur a l'èxit mundial
UB40 ofereix avui a Cap Roig el seu primer concert a l'Estat sense Ali Campbell
El reggae blanc d'UB40 s'ha convertit durant els últims trenta anys en una presència gairebé constant a les llistes de vendes britàniques, on han col·locat desenes de singles. La banda de Birmingham sempre ha mantingut l'essència del grup d'amics apassionats pel reggae que arribava des de Jamaica a les illes britàniques en els anys setanta a través dels immigrants, els sound systems –una espècie de discoteques itinerants de carrer– i les ràdios lliures. Els membres d'UB40 eren amics des de la infància, de diferents races, i havien crescut en els mateixos barris obrers de Birmingham. Cal recordar que la seva primera gran oportunitat la van tenir quan Chrissie Hynde, de The Pretenders –que diumenge passat va actuar a la Porta Ferrada–, els va contractar per ser teloners de la seva gira del 1979. Anys després, UB40 i Hynde van tenir un notable èxit amb la seva versió del clàssic de Sonny & Cher I got you baby. Una altra versió, Red red wine, de Neil Diamond, es va convertir en un número 1 mundial.
En trenta anys, la formació del grup no ha variat substancialment, si no fos per les desercions del cantant Ali Campbell i el teclista Michael Virtue, l'any passat. El grup està format per James Brown (bateria), Robin Campbell (guitarra i veus), Earl Falconer (baix i veus), Norman Hassan (percussió i veu), Brian Travers (saxo) i Astro (trompeta i veus), més dos col·laboradors habituals: Martin Meredith (saxo) i Laurence Parry (trompeta i trombó).
En el concert d'avui a Cap Roig, l'únic que el grup oferirà a l'Estat espanyol aquest any, el grup britànic presentarà el seu últim disc, Twentyfourseven (2008), on manté l'esperit crític en cançons com ara End of war, Oh America i Securing the peace.