El món fantàstic de Tolkien
Aquest divendres al suplement Cultura Bernat Salvà explica les claus de l'esperada estrena del film de Peter Jackson ‘El hobbit, un viatge inesperat'
Valèria Gaillard entrevista el músic Jordi Savall
Bernat Salvà analitza aquest divendres al suplement Cultura d'El Punt Avui l'esperada pel·lícula El hobbit, un viatge inesperat, dirigida per Peter Jackson, que ja va dur al cinema l'obra monumental de Tolkien El senyor dels anells. Tot apunta que serà el film de la temporada.
Destaca també l'extensa entrevista que Valèria Gaillard ha fet al compositor i músic Jordi Savall, especialitzat en viola de gamba i en música antiga.
També podeu llegir el reportatge amb què Glòria Farrés repassa la vida i obra del suec Johan August Strindberg (1849-1912), un dels pares de la literatura moderna i precursor del teatre de l'absurd, en el centenari de la seva mort.
Així mateix, el suplement d'aquesta setmana presenta els articles d'opinió de Vicenç Pagès Jordà (sobre el rus Txèkhov), Guillem Cifré, Lluís Llort, Ada Castells, Jordi Cervera (que ens parla de l'editora Clara Pastor), Núria Puyuelo i Miquel de Palol (que explora els camins de l'art absolut). A més d'una entrevista que li fa Concha García a la poetessa argentina Graciela Cros, que aquest divendres recita a Barcelona.
En l'apartat de crítiques, Sam Abrams comenta Es perd el senyal, l'últim poemari de Joan Margarit. David Castillo ens parla de la revista Barcarola, que dedica un monogràfic a l'artista Antonio Beneyto. Òscar Montferrer comenta La clau del destí, darrera part de la trilogia de Glenn Cooper. Xavier Coromina escriu sobre La terra, obra d'Émile Zola ara reeditada per Edicions de 1984. Jordi Llavina elogia el poemari Nunc, d'Hilari de Cara. Jordi Capdevila valora la novel·la de debut d'Helena Rufat, Una història d'amor. Lluís Llort recomana la lectura fresca de la Guia xafardera de Catalunya, d'Anna-Priscila Magriñà. David Bueno defensa la cultura de la sostenibilitat del darrer assaig de Ramon Folch. Roger Costa-Pau comenta el poemari El soroll de la pedra, de Vicent Olaso.
Pel que fa al cinema, a més del text sobre El hobbit, podem llegir la crítica que fa Imma Merino del film De óxido y de hueso, de Jacques Audiard, i també podem llegir el llarg comentari que Àngel Quintana dedica a El molino y la cruz, de Lech Majevski, que s'inspira en El camí del calvari, de Bruegel, el vell.
En l'apartat de música Guillem Vidal ens parla de Silver Age, darrer disc de Bob Mould, i ens ofereix una entrevista al cantautor Luis Eduardo Aute, que presenta el disc El niño que miraba al mar.
Jordi Bordes analitza el fenomen que està sent l'obra de teatre Incendis, de Wadji Mouawad, un drama exigent de tres hores de durada que torna al Romea. A més de l'agenda teatral de la setmana, Bordes fa la crítica d'Algo, una comèdia àcida d'Àlex Mañas.
Des de Tarragona, Carina Filella, ens parla de l'artista Jordi Abelló, que presenta l'exposició Gaudí va néixer al mas de la Calderera de Riudoms, una afirmació rotunda que reobre el polèmic debat sobre si l'arquitecte va néixer a Riudoms o a Reus. Mercè Miralles comenta l'exposició La muntanya de sal que serveix per commemorar el desè aniversari de la Tecla Sala. A Lleida Joan Tort destaca algun dels pessebres vivents que es celebraran aquests dies, com el de Linyola o el de Sant Guim de la Plana.
Com sempre, tanca el suplement la secció d'art amb articles de Maria Palau (ens parla de l'escultor Manel Àlvarez), Montse Frisach (que ens parla de la galeria Kowasa, d'Hubert de Wangen), Jaume Vidal (que ens parla de la nova edició del popular Hipermerc'art), Pilar Parcerisas (que homenatja el filòsof i crítica d'art Arnau Puig) i Artur Ramon (que ens parla d'un arbre xinès ben curiós).