Opinió

la. columna. digital

Marià Marín, Gremi Llibreters

Literatura i món editorial: de la Universitat al núvol

Una de les perspectives més originals per contemplar el món editorial i, dins d'aquest, la creació literària, és la que ens ofereix situar-nos en l'angle exacte de la Universitat. L'acadèmia no pateix tant les contingències del mercat ni té les urgències que la creativitat necessita. Calmosa, treballa des de l'anàlisi de casos i les conclusions que n'extreu se'ns ofereixen com un actiu de profit.

Avui parlarem de dues eines pioneres de la visió digital impulsades per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC): la revista LletrA i els estudis de postgrau sobre llibre i lectura en l'entorn digital.

LletrA és una plataforma prescriptora del que hi ha de qualitat a internet sobre literatura, història i cultura catalanes. Nascuda el 2001 com a web especialitzat, no ha parat de renovar-se i engrandir-se amb espais multilingües, exposicions virtuals, projectes digitals, recursos web o la publicació anual d'informes de recerca i sobre l'aplicació de les TIC a l'ensenyament i l'aprenentatge, com ara la Viquilletra (www.viquilletra. cat) i Mestresclass (www. mestresclass.cat).

Tot plegat fa de LletrA un node de coneixement obert, una mena de hub de la literatura i la cultura per a agents culturals diversos que cooperen per a aprofitar i no malgastar recursos, sempre a l'aguait de tot allò que passa a internet, innovador en l'aplicació de les TIC i prest a la difusió cultural des de les xarxes socials (@lletra).

L'altra aportació d'interès són els estudis de postgrau a l'entorn del llibre i lectura en la societat de la informació, amb diverses especialitzacions sobre tecnologia, edició i promoció digitals. Els estudis es caracteritzen perquè estan amatents als canvis continus que el món digital fa en el món del llibre, des de les redefinicions de models de negoci fins a les noves formes de producció, accés, promoció, màrqueting o consum. Per això combina el professorat acadèmic amb professionals del món del llibre i convidats a l'aula virtual provinents de la creació literària, la gestió de portals o de biblioteques, per citar-ne alguns. L'itinerari acadèmic tracta de la teoria i sobre l'estudi de casos reals extrets d'empreses, persones i institucions.

És d'agrair que els estudis es complementin amb conferències i jornades obertes, com la de desembre passat, Reptes de l'edició digital en què, entre estudiants, professors i professionals del llibre, el Gremi de Llibreters de Catalunya va exposar les diverses respostes que dóna a cadascuna de les oportunitats que avui se'ns presenten.

La col·laboració i la transferència de coneixement entre empresa i universitat són uns actius de què no hauríem de prescindir. És més, la Universitat genera molta literatura científica que vol els seus lectors. Per això Liberdrac ha tancat un acord per incorporar el fons de la UOC i posar-lo a disposició d'estudiants, professors i de tot lector interessat en qualsevol disciplina del coneixement, tant humanístic com científic.

Liber- drac
Liberdrac patrocina la Columna Digital. L'actualitat creativa, de lectura i de les llibreries vista amb ulleres digitals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.