ciència
david bueno i torrens
La vida da la fauna marina està en perill
Hi ha llibres la justificació dels quals no necessita gaires introduccions. Ras i curt, la sobrepesca i la destrucció del medi marí posen en perill la vida al mar. S'han exhaurit recursos que en el passat s'havien considerat inexhauribles i cada vegada es pesca més lluny, a més profunditat i peix més petit, la qual cosa comporta canvis en la xarxa alimentària marina que desestabilitzen tot l'ecosistema.
A Una mar sense peixos, Philippe Cury, investigador de l'Institut de Recherche pour le Développement de França, i Yves Miserey, periodista de Le Figaro, aporten elements de reflexió per comprendre com s'ha arribat a l'estat actual i per quins motius s'ha pres consciència de les amenaces que representa una excessiva pressió sobre el medi marí, des de la base d'una aproximació històrica i una anàlisi del funcionament dels ecosistemes marins, així com també de la comprensió antropològica de l'explotació marina, que no és nova. No debades als Museus Capitolins es conserva un baix relleu romà que ja establia una regulació de la pesca de l'esturió al Tíber.
És un llibre de gran densitat i profunditat, en el sentit que descriu amb un gran nombre de dades i exemples la llarga relació entre les persones i el mar, i també les seves conseqüències. Parla de tots els mars del món, però l'edició catalana inclou un capítol específic sobre la pesca a la Mediterrània occidental en què Jordi Lleonart i Francesc Maynou, de l'Institut de Ciències del Mar, analitzen la situació als Països Catalans.
Com apunten els autors, el principal problema és la manca d'integració del coneixement científic en les polítiques de conservació. L'esperit del llibre, però, queda contundentment reflectit en el títol de l'epíleg: Visca el mar!