disc
xavier castillón
Xeic! batega ara més fort
El grup ebrenc Xeic! ha publicat el seu quart disc, Batecs, subtitulat Tretze batecs, tretze moments per viure –tretze són les cançons / batecs que conté–, una autoedició amb Creative Commons que el grup regala en format digital a través del seu web, www.xeic.cat. “Creiem molt en el directe i en el fet de poder oferir regularment un material renovat en els concerts. Si regalem el disc és per arribar al màxim de gent possible, fent-ne molta difusió a través de les xarxes socials, que és un aspecte que treballem força entre tots els membres del grup, com una feina extra que ens anem repartint, al marge de la música, i que realment compensa”, diuen. L'estratègia funciona: el disc ja s'ha descarregat uns quants milers de cops. Per als amants del disc com a objecte, han posat a la venda el CD, presentat en un digipack de disseny acurat.
Xeic! ja ha superat la dècada d'existència. La seva música reivindicativa i festiva s'alimenta de l'ska, el reggae i el rock, però també deixa espai per a temes més acústics i tristos com ara Biberons de combat, sobre la lleva del Biberó, que va mobilitzar soldats molt joves al final de la Guerra Civil. Tot seguit, el disc es tanca amb Lo meu avi, que es va difondre prèviament com a single, amb un videoclip molt divertit. Ara, el seu nou single i vídeo és l'optimista Somriures.
El disc, gravat a La Casamurada de Banyeres del Penedès per Jesús Rovira (Lax'n'Busto) i produït per Triku, productor habitual de Betagarri, inclou col·laboradors tan singulars com ara l'escriptor Màrius Serra, que ha aportat el text i la veu a Tornarem, “una cançó reivindicativa en defensa del país i contra els atacs a la llengua”; i el cantautor Miquel del Roig, poc amic d'aquest tipus de col·laboracions, que posa veus a la cançó Agafa'm un. Iñaki Ortiz de Villalba, cantant de Betagarri, també col·labora en el tema Batecs.
Xeic! obre amb Batecs una nova etapa, amb la incorporació del cantant Aitor Cugat –ara ja són onze músics– i amb una obertura de la seva visió del món com a grup: “Abans les cançons estaven més centrades en la zona de la Ribera d'Ebre i tenien generalment una temàtica rural. Ara tractem de temes més generals, de país, i l'accent ebrenc no és tan marcat com abans.”