Torrent de l'Horta celebra el dia del llibre amb la lectura del Tirant
Vora dos centenars de persones han participat d'una activitat que ha durat més de tres hores
Gran part de la societat civil organitzada d'aquesta localitat del vessant sud de la comarca de l'Horta, va participar ahir dimarts en la lectura continuada del principal llibre de cavalleries valencià, amb motiu de la celebració del Dia del Llibre.
Entre les 17 i les 21.30 hores, més de 200 persones, van llegir de manera ininterrompuda, les aventures del cavaller Tirant lo Blanc, a la planta baixa de la Torre de la plaça major.
Les primeres paraules de l'alcaldessa d ela vila, Empar Folgado, van donar inici a aquesta activitat que s'hi desenvolupa des de fa més d'un lustre i que ha recorregut diversos escenaris d ela localitat, per a recalar a la nau principal de la Torre àrab.
D'aquesta manera, col·lectius festers, ciutadans, cívics, escoles i instituts i centres educatius, van participar un any més amb aquesta iniciativa, que ha coordinat l'oficina de Promoció i d'Ús del Valencià.
Cultura claustrofòbica
Pere RossellLa iniciativa de llegir el Tirant lo Blanch en coincidència amb la Diada del Llibre, no deixa de tenir certa gràcia, si es té en compte que en aquesta data, les efemèrides més significatives són el traspàs de Cervantes i Shakespeare. No obstant això, benvinguda siga qualsevol iniciativa que pose el valencià en primer terme per sobre el castellà o l'anglés (que també podria passar).
Fa anys que aquesta activitat començà a l'estació Metro Avinguda i de cara al públic, però sobtadament i amb l'excusa de voler donar-li major embolcall cultural, aquella activitat de participació i de reconeixement de la llengua, ha quedat reclós a la Torre àrab de Torrent. Un indret que resta estret i claustrofòbic per al volum de persones que sol acostar-se aparticipar de l'activitat.
No entraré amb el fons de la qüestió, que serà objecte d'altres comentaris més extensos, però s'ha de dir que, la nostra cultura precisa de llum, taquígrafs i popularitat. Són molts els que volen amagar-la i els que tenen intencions malsanes de folkloritzar-la o fins i tot ridiculitzar-la fins tal punt, de minoritzar-la als centres educatius.
No entraré en aquest fons, però vull oferir una solució perquè la llengua dels grans creadors literaris valencians, obtinga millor tracte que l'encotillament dins la Torre. Per a properes edicions, segur que hi ha millors indrets i cal cercar un altre racó. Posats a fer propostes, apunte l'entradeta del Museu Comarcal de l'Horta, les portes de la casa d ela Cultura, obertes de bat a bat, l'edifici del que fos antic Ajuntament del carrer de l'Ermita. Qualsevol d'ells, disposa de millors condicions que on es fa des d'un temps ençà.