cultura

Pin i Soler apocalíptic

Jordi de Manuel guanya el Pin i Soler amb una novel·la de ciència-ficció, i Montserrat Camps s'endú el Vidal i Alcover per la traducció del grec del ‘Corpus hermeticum'

El premi de novel·la està dotat amb 21.000 euros
i la publicació
a Columna

Gri­gori Perel­man és un matemàtic rus que l'any 2006 va renun­ciar al Premi del Mil·lenni, el més impor­tant en el camp de les matemàtiques, que està dotat amb un milió de dòlars. I l'escrip­tor bar­ce­loní Jordi de Manuel va pen­sar que aquest fet era un bon punt de par­tida per a la seva nova novel·la, Man­pe­rel, que ahir va rebre el premi Pin i Soler, el més ben dotat dels Ciu­tat de Tar­ra­gona, amb 21.000 euros i la publi­cació de l'obra a Columna, en català i també en la tra­ducció al cas­tellà.

El pro­ta­go­nista, Man­pe­rel, també és un matemàtic rus que pre­fe­reix renun­ciar al guardó meres­cut i ins­tal·lar-se amb la seva mare i el seu fidel gos en una remota illa àrtica. Allà, el car­ter li porta una carta del seu pare seguida d'una sèrie de gra­va­ci­ons que l'aju­da­ran a com­pren­dre per què ha estat esco­llit per des­xi­frar els grans enig­mes de l'uni­vers. I la seva decisió pot afec­tar tota la huma­ni­tat. Una novel·la de signe apo­calíptic, “de ciència-ficció”, segons el seu autor, tot i que això ho diu amb la boca petita: “La lite­ra­tura de gènere no està cata­lo­gada com a lite­ra­tura de qua­li­tat, i això és una pena, perquè vol dir que no està nor­ma­lit­zada”, va dir ahir al Tea­tre Metro­pol, poc abans de rebre el premi.

Jordi de Manuel (Bar­ce­lona, 1962) és pro­fes­sor i doc­tor en ciències biològiques. Ha publi­cat una desena de novel·les i reculls de nar­ra­ci­ons, i el Pin i Soler és l'últim de molts altres reco­nei­xe­ments rebuts, entre els quals des­ta­quen el premi El Lec­tor de l'Odis­sea, el Ciu­tat de Molle­russa, el premi Pere Cal­ders, el premi Manuel de Pedrolo i l'Icti­neu. Ha con­reat el gènere fantàstic i de ciència-ficció, i també la nar­ra­tiva negra i és cre­a­dor de la sèrie de novel·les pro­ta­go­nit­za­des per l'ins­pec­tor Marc Ser­giot. Avisa, però, que la seva nova novel·la “és molt dife­rent” dels seus tre­balls ante­ri­ors.

Durant la vet­llada d'anit al Tea­tre Metro­pol també es van lliu­rar els altres dos guar­dons del car­tell tar­ra­goní: el premi Vidal i Alco­ver de tra­ducció (13a edició), que va ser per a Mont­ser­rat Camps Gaset, també de Bar­ce­lona, pel pro­jecte de tra­ducció Her­mes Tris­me­gist. Escrits sagrats (Cor­pus her­me­ti­cum). I el premi Tinet de nar­ra­tiva curta (16a edició), que va cor­res­pon­dre a Vicent Enric Belda, de Canals, a la comarca de la Cos­tera (País Valencià), per l'obra titu­lada Vi bo.

Premi Vidal i Alco­ver

El premi Vidal i Alco­ver de tra­ducció, l'únic d'aques­tes carac­terísti­ques en català, el publi­carà Edi­ci­ons de 1984 i té el caràcter de premi beca. La gua­nya­dora d'aquesta edició, Mont­ser­rat Camps, tra­duirà el Cor­pus her­me­ti­cum, un con­junt de 24 tex­tos sagrats escrits en llen­gua grega (i una part en llatí) que con­te­nen les prin­ci­pals cre­en­ces de les tendències hermètiques: “No és una obra fàcil; és una obra filosòfica de la qual deriva l'adjec­tiu hermètic”, segons la tra­duc­tora, que va afe­gir que es tracta d'una de les obres “que més han influït durant tota l'edat mit­jana perquè ajunta cre­en­ces egípcies amb la tra­dició del pen­sa­ment grec, hereu del pla­to­nisme”. S'hi trac­ten temes com ara l'ori­gen del món i la natu­ra­lesa d'allò diví. Mont­ser­rat Camps (Bar­ce­lona, 1958) és doc­tora en filo­lo­gia clàssica per la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i gra­du­ada en teo­lo­gia a la Facul­tat de Teo­lo­gia de Cata­lu­nya.

Premi Tinet

Vicent Enric Belda (Agu­llent, la Vall d'Albaida, 1962), que fa dos anys ja va ser selec­ci­o­nat per al Tinet, ha gua­nyat enguany la con­vo­catòria amb Vi bo, un relat escrit amb tocs d'humor que gira a l'entorn “del vi con­sa­grat”: “Està escrit en memòria del meu pare, que va patir la post­guerra, i dels meus records com a esco­la­net, quan un dels rep­tes era entrar a la sagris­tia i tas­tar el vi”, va expli­car l'autor.

La regi­dora de Cul­tura, Carme Crespo, va des­ta­car “el bon estat” dels Ciu­tat de Tar­ra­gona: “Tots tres són autors amb una des­ta­cada tra­jectòria en els seus res­pec­tius camps, fet que avala la con­so­li­dació dels pre­mis. A més de la qua­li­tat, és des­ta­ca­ble la quan­ti­tat de par­ti­ci­pants: 95 ori­gi­nals con­cor­rien en el Pin i Soler; 15 en el Vidal i Alco­ver i 279 en el Tinet, quan­ti­tats que con­ver­tei­xen aquest car­tell en un dels més par­ti­ci­pa­tius de les lle­tres cata­la­nes”, segons Crespo.

La gala d'entrega de guar­dons es va acom­pa­nyar amb un con­cert de Joan Reig & Refugi, que van revi­sar el mític disc de Lluís Llach Viatge a Ítaca, de l'any 1975.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.