Arc de Mig Punt denuncia negligències urbanístiques a les obres de Foment a Gandia
Considera intolerable la destrossa perpetrada en l'edifici on s'han enderrocat talles i sostres de canyís de tècnica tradicional valenciana sense fer els estudis previs indispensables en un edifici protegit
Arc de Mig Punt, Associació Memòria i Patrimoni, considera intolerable la destrossa perpetrada en l'edifici de Foment, on s'han enderrocat talles i sostres de canyís de tècnica tradicional valenciana sense fer els estudis previs indispensables en un edifici protegit, i sense tenir projecte d'obres ni la llicència municipal obligatòria.
L'edifici té una protecció parcial que afecta l'estructura, els forjats, l'altura entre plantes i cornisa, escales, accessos i vestíbul, elements ornamentals (alguns dels quals acaben de ser impunement destruïts).
A més, la façana gaudeix de protecció integral i, segons el Reglament d'Ordenació i Gestió Urbanística, únicament podran fer-se obres de restauració i conservació.
En aquest sentit, cal afegir que l'acord d'aprovació inicial del PERIMMU ordenava, de conformitat amb l'article 101 de la Llei Urbanística Valenciana, la suspensió de la concessió de llicències d'obra que foren manifestament incompatibles amb la normativa del PERIMMU inicialment aprovat.
En conseqüència, la pretensió d'obrir una nova porta en la façana no té cabuda en la legislació actual, ja que alteraria un dels trets substancials de la morfologia de l'edifici. De la mateixa manera que no poden obrir-se portes a la façana de la Col·legiata, el Palau Ducal o l'Escola Pia, que són també edificis històrics protegits.
Arc de Mig Punt, vol insistir en la necessitat de preservar la identitat dels grans edificis de la ciutat per tal de transmetre'ls a les futures generacions tal i com ens han arribat. Foment ha tingut sempre una única entrada al carrer Sant Francesc de Borja, flanquejada de finestres, i aquest és un dels seus trets característics.
Així ho demostren els diferents plànols i fotografies conservats, que poden contemplar-se al llibre de J. M. Guillem, Fomento. 1923-2005, i en diverses fotografies de l'arxiu municipal.
Arc de Mig Punt demana a l'Ajuntament que no es torne a repetir cap descontrol ni negligència que afecte la integritat de la façana o els valors culturals de l'edifici, i que s'aplique la legislació per a garantir els drets dels ciutadans i ciutadanes a gaudir del patrimoni cultural.
Foment és un dels grans edificis de la ciutat, una de les poques mansions nobiliàries del segle XVIII que s'han conservat. No únicament té un gran interès arquitectònic, sinó també singularitat i valor històric, per ser la casa de Moran Roda i de Josep Rausell, tots dos alcaldes i dues de les més personalitats més decisives en l'evolució de la ciutat de Gandia al segle XIX.
Per aquest motiu, Arc de Mig Punt considera que el nivell de protecció parcial que actualment li atorga la normativa municipal no es correspon amb la importància de l'edifici i ha presentat una instància a l'ajuntament a fi que siga declarat Bé de Rellevància Local.