cultura

“La situació del català és terrible”

Barceló enyora el neguit cultural de la Barcelona dels anys setanta, però confia que sabrà reaccionar

“Mallorca forma part de Catalunya des del segle XIII, és una qüestió orgànica”

Miquel Bar­celó té sem­pre pre­sent Bar­ce­lona en els seus pen­sa­ments. La capi­tal cata­lana ocupa un lloc –pot­ser menys pri­vi­le­giat que altres, tot sigui dit– en el seu intens peri­ple artístic. És on crea els gra­vats. “Tots els gra­vats”, emfa­sitza. Però Bar­ce­lona és sobre­tot impor­tant per a Bar­celó per retro­bar-se amb alguns dels seus millors amics. “Quan vaig de París a Mallorca, i de Mallorca a París, sem­pre passo per Bar­ce­lona”, asse­gura.

Però la Bar­ce­lona d'avui l'inqui­eta. El negui­teja. No li agrada. “És una llàstima i m'empre­nya la situ­ació de paràlisi que pateix, l'altre dia ho comentàvem amb en Pas­cal Come­lade. Mai havia vist una Bar­ce­lona com aquesta. Els anys setanta, quan hi vivia, era una ciu­tat cutre i grisa, d'acord, però molt activa cul­tu­ral­ment, molt dinàmica. Quan hi va haver el boom de la Movida madri­le­nya, a Bar­ce­lona ja l'havien vis­cuda feia temps!”, explica sense pri­var-se d'un xic d'espe­rança: “Hi haurà una reacció, segur.” Fa falta opti­misme, diu Bar­celó, per can­viar l'estat d'ànim d'una ciu­tat “en què tot­hom és pes­si­mista amb tot”.

I ell creu que hi pas­sen coses per no ser tan depres­sius, com la tos­su­de­ria de molts artis­tes que, sense gai­rebé recur­sos –econòmics, s'entén–, tiren enda­vant els seus pro­jec­tes artístics. “Són la resistència, i, tot i que la situ­ació és anor­mal, el que fan és molt res­pec­ta­ble.”

A Bar­celó li pre­o­cu­pen més coses rela­ci­o­na­des amb Cata­lu­nya. Recelós a pren­dre par­tit en el procés d'inde­pendència que ha obert el país, l'artista pre­fe­reix refle­xi­o­nar sobre la situ­ació del català, evi­dent­ment que a les Illes, on sap que el retrocés és cada dia que passa més dramàtic, però més i tot al con­junt de les ter­res de parla cata­lana. “Mallorca forma part de Cata­lu­nya des del segle XIII, és una qüestió orgànica, no pas política, la política sem­pre és més com­plexa. No em pre­o­cupa només Mallorca, Cata­lu­nya és un tot”, exclama. “El que està pas­sant amb el català és ter­ri­ble. Va des­a­pa­rei­xent. El pro­blema que tenim és el nivell del català que es parla i s'escriu, sobre­tot als mit­jans de comu­ni­cació, que són els que exer­cei­xen de model per a la soci­e­tat. És tanta la desídia i la degra­dació que un dia par­la­ran en cas­tellà i ni ens ado­na­rem del canvi”, lamenta.

Bar­ce­lona i Cata­lu­nya estan molt pre­sents en els pen­sa­ments de Bar­celó. Molt. I en les seves il·lusi­ons artísti­ques: el pin­tor fan­ta­si­eja amb un pro­jecte molt ambiciós, tot i que es nega a par­lar-ne perquè no el té tan­cat –és un encàrrec pri­vat–. Podria ser una inter­venció que va somiar ja fa una dècada a l'església de Sant Miquel del con­junt monu­men­tal d'Olèrdola, simi­lar, tot i que no de tan gran for­mat, al de la Seu de Palma, però també podria ser en un altre emplaçament, pos­si­ble­ment al mateix Penedès, una terra que a l'artista el fas­cina i que visita regu­lar­ment. En tot cas, seria una gran obra per a Cata­lu­nya que ser­vi­ria, sens dubte, per res­sus­ci­tar els ànims per­duts.

Qui ho sap, més enllà d'ell i del seu entorn més pro­per. De moment, el silenci és total. “No vull espat­llar-ho”, etziba l'artista. A Bar­celó els pro­jec­tes se li acu­mu­len sense ado­nar-se'n, i el seu cap va d'aquí a allà i d'allà a aquí. De Ceret a Nova York, on a l'octu­bre inau­gu­rarà una nova mos­tra en què alter­narà qua­dres blancs, mari­nes de blancs sub­til­ment diver­sos, amb una sèrie de retrats d'amics seus. “Només retrato la meva gent, mai en faig per encàrrec.” Ha retra­tat el seu germà, la mare, els fills... i, d'entre els amics, molts cata­lans: Pere Gim­fer­rer, Artur Ramon, Isaki Lacu­esta, Albert Serra, Xavier Folch... Nova York els rebrà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.