Prada homenatja Estellés
La Universitat Catalana d'Estiu de Prada va recordar ahir per tercer cop el poeta valencià Vicent Andrés Estellés, “el més important des d'Ausiàs March, tant per la qualitat com la quantitat de la seva obra”, segons apuntava un dels seus estudiosos, el catedràtic de la Universitat de les Illes Balears Joan Alegret. Ahir va ser amb motiu del 20è aniversari de la seva mort, després que ja se li hagués retut homenatge en vida, el 1990, i l'any que va morir, el 1993.
Alegret va resumir la seva vasta trajectòria literària, compendiada en deu volums d'obres completes a partir del 1972, i en què destaquen peces com les Èglogues, el Llibre de les Meravelles o el Mural del País Valencià. L'activista Josep Guia, abans, havia glossat, amb l'ajut d'imatges retrospectives, el vessant més activista de qui va ser Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1978, i en va destacar el compromís amb el país, per la qual cosa seria fins i tot amenaçat i censurat durant el franquisme.
Amb l'alcalde
Qui va recollir millor el seu vessant més humà, però, va ser Jordi Sebastià, l'alcalde de Burjassot, que va lloar la implicació d'Estellés amb la vida social del seu poble, amb la seva llengua i el seu país. “Mai li podrem agrair prou”, troba. Per a Sebastià, que recordava que encara ara surt material inèdit del poeta, potser encara és pretensiós parlar d'un autor clàssic, però és una figura “incomparable a Europa” per la seva proximitat al poble. Fins i tot major que la d'Espriu, creu, pel seu llenguatge accessible, el vitalisme i el domini del ritme, i pel seu vessant patriòtic. L'alcalde va recordar que, en el marc de l'Any Estellés, se n'està preparant una ruta literària a Burjassot, una obra de teatre i un centre d'estudis que obrirà al setembre, on la Fundació Estellés gestionarà el seu llegat i podrà seguir difonent la seva figura.