El jazz que ve del nord
El festival nord-català Jazzèbre celebra el 25è aniversari amb una trentena de concerts, des d'avui fins al 20 d'octubre
i Joachim Kühn seran al festival
“Nosaltres sempre hem apostat més pel jazz europeu que per l'americà, no només per una qüestió de proximitat, sinó perquè pensem realment que el jazz més creatiu és fa ara mateix a Europa”, afirma Yann Causse, director artístic del festival Jazzèbre, la gran cita del jazz i les músiques del món al Rosselló, que aquest any celebra la 25a edició, amb una trentena de concerts entre avui i el 20 d'octubre. El festival té lloc a diferents espais de Perpinyà, però també en altres localitats de Catalunya Nord i l'Aude com ara Cotlliure, Tuïr, Elna, Ceret, Prada, Paçà, Alenyà, Cabestany, la Tor de França, Leucata, Caunas de Menerbés i Prat de Cest. Els concerts tenen uns preus força assequibles, que van dels 5 als 30 euros, i també hi ha uns quants espectacles gratuïts. Jazzèbre proposa una excursió pedestre a Cotlliure, diumenge, seguida d'un pícnic musical amb la Fanfara del Festival i Enrique Salvador al pati del castell; L'escapada de la zebra, una excursió ciclista que tindrà lloc el 6 d'octubre de Perpinyà a Paçà, on actuarà el quintet normand Papanosh, i el pícnic que tancarà el festival el 20 d'octubre, a la plaça de la República de Perpinyà, amb Les Skamanians.
El Jazzèbre combina molt bé els concerts de sala amb aquestes actuacions més informals a l'aire lliure que proposen “una relació diferent amb el públic” i creen afició. “De vegades costa atreure determinats públics, però un cop hi són descobreixen que aquesta música els agrada”, diu Causse, vinculat al Jazzèbre des dels seus orígens.
La 25a edició del Jazzèbre s'obre avui, a La Casa Musicale, amb una Festa Latina, a càrrec de Timbalayé, un quintet format per músics cubans i francesos, i el Septeto Naborí, una formació cubana amb vint anys d'història. Aquesta vetllada llatina recupera en aquesta edició d'aniversari una antiga tradició del festival, que en les seves dotze primeres edicions va celebrar memorables festes afrocubanes. Una altra mirada commemorativa a la història del festival és l'actuació a Cotlliure del cantant nord-català de jazz llatí Enrique Salvador, que va ser col·laborador del Jazzèbre en les seves primeres edicions.
En la seva programació, el festival nord-català combina els talents emergents per descobrir amb una sèrie de primeres figures, com ara Michel Portal, Gregory Porter, Erik Truffaz, John Abercrombie i Joachim Kühn, que actuaran a l'octubre al Teatre Municipal i al Teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà. El saxofonista i clarinetista basc Michel Portal (Baiona, 1935) actuarà al Municipal el 8 d'octubre amb un trio que completen Vicent Peirani (acordió) i i Hamid Drake (bateria). El dia 10, al mateix escenari, hi haurà, també en trio, el pianista alemany Joachim Kühn (Leipzig, 1944), un altre gran del jazz europeu, i el trompetista francosuís Erik Truffaz, més jove que els anteriors però no menys genial, tocarà amb el seu quartet el 16 d'octubre a l'Arxipèlag. En representació del jazz americà, hi haurà el quartet de l'experimentat guitarrista John Abercrombie (1944), l'11 d'octubre al Municipal, i el cantant Gregory Porter (1971), una notable excepció en un festival poc adepte al jazz vocal, que actuarà el 18 d'octubre a l'Arxipèlag.
Jazz per a Barceló
El dissabte 19 d'octubre tindrà lloc una visita guiada a l'exposició Terra Ignis de Miquel Barceló al Museu d'Art Modern de Ceret (18 h), amb el clarinet d'Elodie Pasquier.