Territori
breus / c.f
Anton Monner descobreix fets inèdits de la història de Gandesa
L'historiador, polític i periodista Anton Monner acaba de publicar La història de Gandesa. Cruïlla de camins, un volum de més de 700 planes que expliquen els fets més rellevants de la capital de la Terra Alta des dels temps remots fins a l'any 1937. La recerca de dades i la investigació que ha dut a terme per a l'elaboració del treball li han permès posar al descobert “un fet que s'intuïa però del qual no es tenia certesa”: a la Gandesa de finals del segle XII i principis del XIII es van construir cinc grans palaus (un de més de 900 metres quadrats), els quals van poder albergar “el rei, la seva cort i els grans personatges arribats d'arreu de la Corona d'Aragó”, a més del capítol general de l'orde del Temple i els capítols provincials de l'orde de l'Hospital, segons l'autor. Actualment es conserven nombrosos vestigis d'aquells palaus, tot i que se'n desconeixia el seu ús: “Gandesa ha estat destruïda infinitat de vegades durant diverses guerres, la darrera de les quals va ser la Batalla de l'Ebre; ara podem saber del cert a què corresponen aquestes restes”, apunta. L'autor estructura el llibre de forma cronològica i a través de fitxes que reprodueixen i comenten els documents extrets directament d'arxius, “després de molts anys d'investigació”. A més, inclou índex del temari, toponímic i onomàstic. “És un llibre molt pedagògic”, apunta Monner, que és autor d'altres obres sobre la història del poble, com ara la Toponímia de Gandesa i el seu terme municipal, amb la qual l'any 1973 va guanyar el premi Eduard Brossa de l'Institut d'Estudis Catalans.
Els centres d'estudis promouran recerques sobre els fets de 1714
Els centres d'estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat van acordar –durant la seva darrera trobada, celebrada a Santes Creus– promoure recerques sobre els fets de 1714 i sobre la Mancomunitat de Catalunya. Els centres fomentaran recerques bibliogràfiques i documentals “per valorar què va passar en aquestes contrades en aquests episodis de la història de Catalunya”. Els representants dels centres d'estudis van posar damunt la taula un cert malestar “per l'abandonament institucional”, ja que “tot aquest tema s'ha focalitzat a Barcelona i és per això que veiem necessari explicar com vam viure aquestes comarques aquell moment”. Els resultats de les recerques es donaran a conèixer a través de publicacions o d'una pàgina web gestionada des de l'Institut Ramon Muntaner (Irmu). També preveuen organitzar un cicle de conferències.
BIENNAL DE CERÀMICA
El Vendrell
Guanyadors: L'artista hongaresa Babos Pálma ha guanyat la setena edició de la Biennal de Ceràmica del Vendrell, amb la l'obra Collapse. El segon classificat ha estat l'americà Andrew Casto, amb la peça titulada Assemblage 47. I el tercer classificat, el ceramista Miguel Molet,d'Osca, amb l'obra Batientes. Les obres seleccionades s'exposen fins al 3 de novembre a la Sala Portal del Pardo del Vendrell.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.