cultura

LA CRÒNICA

Aquella Figueres bohèmia i combativa de Sibecas

Amb motiu de l'expo­sició Sibe­cas: ordre en lli­ber­tat (1928-1969), que fins al 2 de novem­bre per­met veure a la Fun­dació Valvi de Girona una àmplia mos­tra de l'obra d'aquest nota­ble artista empor­danès des­a­pa­re­gut pre­ma­tu­ra­ment, ahir a la tarda hi va tenir lloc una tertúlia que va reu­nir uns quants amics i com­panys d'aven­tu­res cre­a­ti­ves de Joan Sibe­cas, alguns vin­guts expres­sa­ment de Figue­res o Avi­nyo­net de Puig­ventós, on el pin­tor tenia el seu estudi i on va morir amb només 41 anys. La tertúlia es va titu­lar La bohèmia a la Fonda Roca de Figue­res als anys 50 i 60 del segle XX, i a la taula, al cos­tat de la direc­tora de la Fun­dació Valvi, Maguí Noguer, hi havia el crític d'art Pep Vallès, germà de l'artista Eva­rist Vallès, i Xavier Dalfó, fun­da­dor de la revista Canigó, que va diri­gir entre el 1954 i el 1971. Entre el públic també hi havia la seva dona, l'escrip­tora Isa­bel-Clara Simó, i el direc­tor de l'Orques­tra de Cam­bra de l'Empordà, Car­les Coll.

Com a intro­ducció a la tertúlia, l'artista figue­renca Mercè Huerta va lle­gir uns poe­mes de les ger­ma­nes i cariàtides Mont­ser­rat i Maria dels Àngels Vay­reda i de Fages de Cli­ment –la seva cèlebre Oració al Crist de la Tra­mun­tana–, que van sonar tot seguit can­tats en una gra­vació de la soprano Clara Valero. A la Fonda Roca i en altres locals figue­rencs dels durs i fos­cos anys cin­quanta es tro­ba­ven un bon gra­pat de joves cre­a­tius i irre­duc­ti­bles per fer “mol­tes reu­ni­ons, mol­tes xer­ra­des i també mol­tes far­res, siguem sin­cers, i així va sor­gir la idea de fer una revista men­sual”, com va recor­dar Dalfó sobre la com­pli­cada ges­tació de Canigó, una publi­cació cul­tu­ral­ment molt activa que, segons Vallès, “va ser una tri­buna en què ens vam poder espla­iar plàsti­ca­ment”. Aquell gra­pat de joves poe­tes, artis­tes i bohe­mis va ser com un raig de llum per­du­ra­ble en aque­lla Figue­res de la post­guerra, de la qual l'obra de Sibe­cas ha que­dat com un magnífic tes­ti­moni gràfic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.