cultura

La CRÒNICA

Bon líder, gran banda

Amb 71 anys i després d'una car­rera tan llarga com plena d'encerts –ara es com­plei­xen 40 anys del nai­xe­ment dels refe­ren­ci­als Irakere–, Chucho Valdés ja podria reti­rar-se, més que satis­fet, però si segueix l'exem­ple del seu pare, encara li queda tanta corda com il·lusió. “No és perquè l'hàgim fet nosal­tres, però aquest és un gran disc, i ja l'han nomi­nat al Grammy!”, va dir, entu­si­as­mat, dijous a l'Audi­tori de Girona. Chucho hi va ofe­rir un con­cert impres­si­o­nant per pre­sen­tar el disc en qüestió, Bor­der-free –sense fron­te­res, com la seva música–, molt ben acom­pa­nyat per The Afro-Cuban Mes­sen­gers, un home­natge als clàssics Jazz Mes­sen­gers d'Art Blakey, amb sang jove cubana de la millor qua­li­tat: el bai­xista Ángel Gastón Joya, impe­ca­ble amb el con­tra­baix –també tocat amb arc, en alguns moments sublims–; el baix elèctric; i l'armada rítmica for­mada pel bate­ria Rod­ney Bar­reto i els per­cus­si­o­nis­tes Yaroldy Abreu Robles i Drei­ser Dur­ruthy Bom­balé, veu prin­ci­pal en alguns temes de remo­tes evo­ca­ci­ons afri­ca­nes i, com va demos­trar al final del con­cert, també un nota­ble ballarí de bre­ak­dance.

El generós Chucho va dei­xar que els seus qua­tre joves acom­pa­nyats es lluïssin en diver­sos solos. Tot el grup va fun­ci­o­nar com rit­mes amb un meca­nisme per­fecte i com una caixa de música d'on emer­gien els temes de Bor­der-free, amb cites de clàssics del bar­roc o el jazz inse­ri­des amb natu­ra­li­tat al mig de les com­po­si­ci­ons ori­gi­nals de Chucho a més d'algun estàndard com ara But not for me. Va ser un con­cert memo­ra­ble del qual Chucho va endur-se una gran ovació i també una samar­reta del Barça, que li va rega­lar un fan agraït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.