cultura

Novetats editorials nord-catalanes de fi d'any

Pau Casals, Albert Camus, almogàvers, poesia, arquitectura... marquen un any 2013 ric en publicacions molt majoritàriament en llengua francesa

Aquest finals d'any mostra una gran vivacitat per part de les editorials nord-catalanes .

Balzac editeur, que publica en francès -té alguna producció bilingüe- presenta, coïncidit amb el centenari del naixament de l'escriptor francès, Camus, le Catalan de Jean-Michel Hoerner. Aquesta ficció pren com a punt de sortida que l'escriptor no hauria mort a l'accident del 1960 amb el seu editor Gallimard sinó que hauria marxat, amb la seva amant Mi, cap a Perpinyà. L'autor intenta imaginar com, en plena tragèdia de la guerra d'Algèria, Camus hauria pogut revisar les seves teories de l'absurd i la revolta en les notres terres catalanes. Jean-Michel Hoerner, professor de geopolítica ha estat un dels recents presidents de la Universitat de Perpinyà.

Balzac Editeur publica també un altre llibre sombre el filòsof, Camus, une passion algérienne de Stéphane Babey, en el qual l'autor proposa d'establir el balanç de la seva obra : el pensament de Camus sobre la condició humana, els drames de l'història i la passió algeriana que el filòsof ha sempre conservat fins a l'exili.

Una altra obra, en aquest cas una reedició és La légende de Pau Casals d'Arthur Conte, un relat sobre Casals, el seu pensament polític i la seva vida quotidiana a l'exili pradenc, construït sobre unes entrevistes entre el jove periodista i futur home polític nord-català i Pau Casals en el moment on el mestre decideix de sortir del seu silenci voluntari i crea al festival Bach a Prada l'any 1950.

La revista Terra Nostra, del seu costat, publica Histoire des diligences catalanes de Jean-Marie Rosenstein, un estudi detallat sobre l'història de les diligències i de tota mena de cotxes de cavalls i carruatges des de la Revolució francesa fins a l'any 1935. L'autor ha publicat una trentena d'obres de temes diversos sobre la Catalunya Nord.

A les edicions Trabucaire, és Miquel Arnaudies, actual president de la Federació d'entitats en defensa de la llengua i la cultura catalana que publica els seus Contes Empipats . La complexa personalitat de Miquel Arnaudies, un artista polifacètic i compromès profundament arrelat al seu Vallespir, a la seva llengua «la seva, la materna, el català, català de casa, català de pagès, català de tota la vida» com també al francès «llengua apresa per obligació, la de l'escola, de l'elevació social, d'una cultura intel•lectual». Amb aquests Contes empipats, escriure amb aquest català de casa li permet «de confirmar la consciència d'una militància i la reconeixença de la identitat de tot un poble.»

El Trabucaire reedita també una gran obra L'architecture rurale en Languedoc et en Roussillon de Christian Lhuissat, publicada originalment a Les Provinciales al 1980.

De la mar a la muntanya, l'obra essencial i bàsica dels homes des de l'antiguitat que és la seva habitació està estudiada i descrita amb cura: la casa, la llar, l'hostal, la cabana de pastor o de pescaire, l'orri, el mas, el casot... tots els edificis que han estructurat les societats ens donen una lliçó sobre com els nostres avantpassats ens ha fet arribar on som avui. Amb una gran riquesa iconogràfica: fotografies, mapes, plànols. S'ha d'agrair el títol que distingeix el Llenguadoc del Rosselló. Aquest llibre es presentarà el proper dilluns 16 de desembre a 18h30 al Taller d'Urbanisme (45 carrer Rabelais a Perpinyà). Al Trabucaire publica també Les Massina de Claude Belmas, una saga de metges del Rosselló i Vallespir al segle XIX.

L' història del almogàvers de Roger de Flor i la conquesta del ducat d'Atenes i i la seva inclusió a l'estat català és el relat que Agnès i Robert Vinas publiquen a TDO editions, La compagnie catalane en Orient, un relat històric documentat en una Mediterrània complexe, entre Occident i Orient. El llibre, que beneficia d'una nombrosos iconografia molt acurada, va ser presentat a Barcelona el passat 27 de novembre a la llibreria Jaimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.