gran. estrena
Bernat Salvà
Detectiu de la memòria
Jorge Dorado debuta com a director amb ‘Mindscape', un ‘thriller' rodat a Barcelona sobre un investigador amb capacitat per entrar als records. Ens en parlen els protagonistes, Mark Strong i Taissa Farmiga
El jutge que porta el cas de Pilar Cebrián, una dona desapareguda el 2012 a Ricla (Saragossa), ha rebut aquest mes els resultats d'unes proves que han fet al seu presumpte assassí: la policia ha aplicat per primer cop una tècnica mèdica per entrar a la ment del sospitós i comprovar si emmagatzema records del crim. No expliquem aquest cas perquè ens hagi agafat un interès sobtat per les cròniques de successos, sinó per certificar que Mindscape, la pel·lícula de debut del cineasta madrileny Jorge Dorado, no és tan futurista i de ciència-ficció com es podria pensar. El protagonista (Mark Strong) té l'habilitat d'introduir-se en la memòria dels altres, i s'ocupa d'un cas complicat: aclarir si una adolescent brillant i problemàtica, hereva d'una gran fortuna (Taissa Farmiga), és una veritable psicòpata o simplement és víctima d'un trauma.
Presentada al passat Festival de Sitges, on vam poder parlar amb els dos protagonistes, Mindscape és una coproducció internacional amb participació catalana, rodada a Barcelona, en la línia d'altres films de gènere recents com Grand piano. La pel·lícula, que té Jaume Collet-Serra com a productor, aposta per donar el protagonisme a Mark Strong, actor anglès conegut pels seus papers secundaris a títols com Sherlock Homes, El talp, Red de mentiras o Rockanrolla.
Davant d'un petit grup de periodistes, l'actor va explicar: “Ser el protagonista és una de les raons per les quals aquest paper em va resultar molt interessant. M'encanten els papers secundaris, la varietat, el fet que no portis tu el pes de la pel·lícula, ser un color més en el conjunt. Quan fas de protagonista, en canvi, és una disciplina diferent, perquè ets el que porta el públic amb tu tota la pel·lícula, has de ser el punt focal de tot.” Tot i que va disfrutar, assegura: “No tinc l'obsessió d'haver de ser el protagonista, no jugo a escacs amb la meva carrera i penso que si faig tal i tal cosa guanyaré un Òscar.”
Strong defineix el seu personatge com “algú amb moltes capes”. “És òbviament un individu amb un do, molt poques persones poden entrar en els records dels altres, i és un bon detectiu. El seu cap considera que val la pena donar-li un cas difícil com a revulsiu per salvar-lo d'un mal moment.” El director tenia al cap donar al film un to de cinema negre: “Jo no sabia que Jorge [el director] volia donar-li aquest to, amb el detectiu que li va malament, la femme fatale... Només em va dir que mirés algunes pel·lícules, com La zona muerta, amb Christopher Walken; Vértigo, Chinatown i Arlington road, amb Jeff Bridges. Aquests quatre títols van ser una fenomenal col·lecció de pel·lícules per preparar aquest paper.”
Taissa Farmiga també va comentar la complexitat del seu personatge: “Anna té moltes dimensions, sempre hi ha alguna cosa que passa per sota del que ella està dient, i és difícil esbrinar si el que diu és el que sent o t'enganya. És complicada. A la pel·lícula hi ha molts girs, i ella sembla estar sempre una passa endavant del que passarà.” Germana de Vera Farmiga, Taissa té només 19 anys i és coneguda per la sèrie American horror story i per The Bling Ring, de Sofia Coppola. “Tots dos personatges –explica– tenen en el fons alguna cosa meva. M'agrada fer papers que són distints de mi perquè em permeten examinar-me per dins, cercar nous aspectes de mi mateixa i crear diferents persones.”