la crònica

Leonard Cohen, el poeta místic de la catarsi

Hi ha uns ver­sos de Vicent Andrés Estellés que aler­ten sobre el perill de no adop­tar una acti­tud vigi­lant davant els aspec­tes mate­ri­als: «Qui pot mirar a la lluna amb una mirada franca? És un luxe inne­ces­sari. Si la mires, et fotran un gavi­net per l'espat­lla, et roba­ran la car­tera, la muller i l'espe­rança.»

Leo­nard Cohen, que sem­pre ha mani­fes­tat més interès per l'espe­rit que pel diner, estava mirant la lluna amb una acti­tud mona­cal quan la seva repre­sen­tant el va plo­mar. Tot i que havia asse­gu­rat que no puja­ria mai més a un esce­nari, Cohen, a punt de com­plir setanta-cinc anys, torna a la car­re­tera per refer-se econòmica­ment amb una bona ton­gada de con­certs.

Pot­ser el retorn de Cohen a la vida nòmada del can­tant en gira es deu a motius finan­cers, però dis­sabte el can­tau­tor que­bequès va donar pro­ves al fes­ti­val Jar­dins de Cap Roig que se sent molt a gust comu­ni­cant-se amb el públic des d'un esce­nari. Tres hores va durar l'actu­ació del seu retro­ba­ment amb Cata­lu­nya, on no can­tava des del 1993. Segu­ra­ment mai no s'havia vist en aquest fes­ti­val un reci­tal tan com­plet i tan llarg. Tres coris­tes i sis músics excel·lents, entre els quals va sobre­sor­tir el gui­tar­rista bar­ce­loní Javier Mas, van acom­pa­nyar Cohen en una nit en què en un procés alquímic la bellesa de l'art va cre­mar el dolor expo­sat en mol­tes cançons.

A la pri­mera part es va poder veure més el Cohen madur, que a la segona mei­tat de la seva car­rera de can­tant, atret pels sin­te­tit­za­dors, s'expressa com­po­nent musi­cal­ment segons unes pau­tes estètiques cada vegada més pròximes a les estàndards del pop. A la segona part es va poder veure més el Cohen jove, que a la pri­mera mei­tat de la seva tra­jectòria, amb una certa aus­te­ri­tat musi­cal, con­ver­teix en salmòdia els seus desen­ganys exis­ten­ci­als i emo­ci­o­nals.

El bloc que va for­mar amb les revi­si­ons de Suzanne, Sisters Of Mercy, Hey, That's No Way To Say Goodbye i The Par­ti­san va apor­tar els moments més emo­tius de la vet­llada. La tanda de bisos, amb set peces, va ser espe­ci­al­ment gene­rosa i es va obrir amb una versió impres­si­o­nant de So long, Mari­anne.

Ple d'elegància i de res­pecte, Cohen és un cava­ller que té un gest de reverència cap als seus músics cada vegada que en un pas­satge ins­tru­men­tal llu­ei­xen la seva tècnica. A Cap Roig, es va treure lite­ral­ment el bar­ret en diver­ses oca­si­ons davant els seus com­panys d'esce­nari , es va moure amb sen­ti­ment i va age­no­llar-se en els moments que va can­tar amb més força.

Manuel Vicent diu que una de les poques coses que pot fer un home pro­vecte és estar prim. Cohen està molt prim i, fidel al seu nom monàstic, passa llar­gues eta­pes en silenci. Pot­ser per això emo­ci­ona tan pro­fun­da­ment quan de tant en tant parla i canta.

Irònic i trans­cen­dent, amb la mirada eremítica de qui des­pu­lla la seva ànima men­tre explora la follia del món exte­rior, Cohen és encara abans de tot el poeta místic de la catarsi, el mag que trans­forma la tris­tesa en un esclat potent d'ener­gia com ho acon­se­gueix amb Dance Me To The End Of Love, el preciós tema de ben­vin­guda al públic, basat en una antiga melo­dia que els jueus ento­na­ven camí de la mort als forns cre­ma­to­ris nazis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.