Llibres

novel·la

jordi capdevila

La felicitat de la renúncia

Està de moda en la crisi actual: la felicitat, pels que tenen feina de la bona, només es pot aconseguir renunciant a ella. A la feina i al sou, que encara és més atractiu. Ja n'han sortit molts, d'herois de la renúncia de sous milionaris, aplaudits pels mitjans de comunicació i posats com a exemple a seguir perquè la renúncia els fa feliços. Però són pocs els convençuts que aquest és el camí de la felicitat i milers que dolen i volen per tenir una feina i un sou semblant.

David Martí, que es presenta com “humanista de formació”, recrea a El guerrer perdut la història d'un d'aquests herois que han arribat al triomf laboral i amorós somiat, però que l'estrès, la dedicació plena i la responsabilitat els anul·len físicament i sentimentalment. I ho fa escollint el millor escenari actual: la ciutat de San Francisco, motor del gran canvi econòmic i social global actual.

Edward obté un càrrec en una empresa tecnològica puntera, ben podrida per dins. El seu ascens a la feina coincideix amb canvis estructurals dolorosos i amb l'inici de problemes sentimentals. Però el fet més decisiu que el porta a la crisi personal és el suïcidi d'un alt càrrec d'una altra empresa important, que coincideix amb l'empresonament de Bernard Madoff, expresident de Nasdak, per una estafa que portaria a la ruïna milions de famílies de tot el món.

Uns fets transcendents més personals ajudaran a acabar de minvar la moral d'Edward i anorrearà els seus somnis de triomf professional. El seu ascens no és res més que una porta a l'assetjament laboral i a la rutina sentimental. I la baixa laboral que genera aquesta situació li obre paradisos desconeguts de la seva ciutat. Així, la dinàmica de Silicon Valley i l'estressant barri del Finantial District serà compensada per la placidesa dels jardins del Golden Gate Park i els barris de la generació beat, que descobreix quan és madur.

Però la veritable llum que li farà veure nous camins vitals els explica el mateix Edward: “Des que la Hanna i el jugador d'escacs havien entrat a la meva vida, la meva existència havia donat un tomb radical.” Hanna és una nena malalta de càncer que Edward coneix a l'hospital on fa de voluntari. El jugador d'escacs és Tom, un home ja gran, descendent d'una tribu d'indis, amb què inicia una amistat profunda. Ells dos li aniran obrint camins de recerca de la felicitat anhelada.

Anàlisi coherent i realista

Una estructura acurada i un llenguatge atractiu i adaptat a cada moment de la història enganxen el lector per la seva coherència i realisme a l'hora d'analitzar el trasbals econòmic actual. Una cobdícia col·lectiva que tenalla les grans il·lusions de ments privilegiades amb un control desmesurat. Una mena d'esclavatge laboral, on les corrupteles, les mentides, els enganys i les traïcions transformen el seu funcionament. I la situació d'estrès col·lectiu que afecta també les relacions amicals i afectives. I en l'atmosfera del llibre apareix una narrativa que es va adaptant a la nova situació anímica del protagonista, quan va trobant la pau interior en la nova vida de voluntari a l'hospital. Els relats i visions que trobarà en la visita a la tribu de Tom i la lectura del diari de la petita Hanna, el darrer apartat de la novel·la, reflectiran aquest canvi narratiu de gran calat literari. Un actiu molt important del llibre, que s'incrementa en el missatge de la portada que vol deixar clar que El guerrer adormit és “una novel·la inspirada en fets reals que ens fa creure en la màgia de la vida”. Una afirmació que deixa entreveure la inspiració autobiogràfica del canvi de vida descrita, ja intuïda en els llibres anteriors de David Martí: Les bruixes d'Arnes i La metgessa de Barcelona, dues novel·les històriques que defensaven la placidesa de gaudir de la natura i la comprensió i meditació del seu entorn, com a camí cap a la felicitat.

El guerrer adormit
David Martí
Editorial: Edicions 62 Barcelona, 2013 Pàgines: 375 Preu: 16 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.