cultura

patrimoni

Un vi digne de reis ocult 200 anys sota el mar

El Museu d'Arqueologia de Girona recrea en una exposició el naufragi d'un vaixell anglès a l'Ebre el 1813

El Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona inaugurarà divendres que ve l'exposició itinerant Deltebre I. Història d'un naufragi, que reconstrueix la història d'un vaixell de transport militar de l'armada anglesa que, procedent d'Alacant, es va enfonsar a la desembocadura de l'Ebre l'estiu de 1813, durant la Guerra del Francès. Els experts subratllen l'excepcionalitat d'aquest derelicte, tenint en compte que aquest és un dels pocs vaixells arqueològics que no han estat objecte de cap espoli i que presenta, per tant, un estat de conservació òptim i d'un alt valor científic. De fet, la seva preservació ha permès treure a la llum un episodi fascinant de la història naval a partir de les restes de material arqueològic rescatades, de difícil conservació fora de l'àmbit aquàtic. Així, entre el carregament propi d'un vaixell de guerra, s'han pogut rescatar tot d'objectes quotidians del segle XIX, però sobretot ha afavorit una troballa excepcional: una ampolla, encara plena, intacta i segellada, de Foundillon, un vi propi de l'àrea d'Alacant, el port d'on havien salpat els vaixells de l'expedició. Aquest vi havia estat present a les taules de reis, prínceps i cardenals abans que desaparegués, fa un segle, a causa de la fil·loxera. Avui se n'està recuperant la producció.

Una història de novel·la

L'exposició estarà dividida en cinc àmbits que ocuparan la nau central de Sant Pere de Galligants, un total de 130 metres quadrats, i reunirà un centenar de peces originals procedents de les restes del naufragi.

Narrat en primera persona per un mariner imaginari, el fil conductor del recorregut és un text de la historiadora i escriptora Carlota Pérez-Reverte, filla del reconegut novel·lista Arturo Pérez-Reverte, amb qui va escriure conjuntament l'èxit de vendes El capitán Alatriste, que ens descobreix de manera novel·lada la història del naufragi a través de diferents episodis. La narració, que també s'ha editat en forma de llibre, recrea les vivències personals d'un suposat membre de la tripulació del vaixell al mateix temps que planteja l'estudi i la revaloració d'aquest ric patrimoni marítim.

L'objectiu, segons el Museu d'Arqueologia, és acostar l'espectador a una història real a través d'un jaciment singular, excavat i estudiat sota el mar mateix. En aquests àmbits s'explica el context històric que va envoltar el naufragi del vaixell anglès, el carregament que portava i la vida de la tripulació a bord, així com també els detalls de la construcció del navili. L'últim àmbit està dedicat al mètode de treball de l'arqueologia subaquàtica i al seu paper en la reconstrucció de determinats episodis de la història.

L'exposició, que es podrà veure a Girona fins al diumenge 22 de juny, és fruit del treball conjunt de dues seus del Museu d'Arqueologia (la de Girona i el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya), amb la col·laboració del Museu Arqueològic Provincial d'Alacant i el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Vins Alacant. Durant l'acte d'inauguració, aquest divendres a les 7 de la tarda, hi haurà una degustació de vi Foundillon d'aquesta denominació d'origen, de la qual també procedia el vi trobat al vaixell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia