cultura
JOSEP PUIGBÓ
PERIODISTA
“Tots aquests ‘savis' s'han plantejat com ser útils”
Nascut a Olot el 1958, Josep Puigbó és un periodista que va començar amb 14 anys a Ràdio Olot i que ha passat per molts programes de ràdio i de televisió. Ara presenta el llibre ‘Savis' (Meteora), que ofereix una transcripció raonada de tretze entrevistes de les que ha fet ell mateix al programa homònim de TV3 a personalitats com ara Jaume Aragall, Roser Capdevila, Josep Espar Ticó, Valentí Fuster, Joan Margarit i Assumpció Balaguer.
És un llibre pensat per ser llegit. No tenia sentit transcriure les entrevistes, calia fer-les de lectura agradable
Ha fet molta televisió però també és un home de ràdio. Què té aquest mitjà que enamora tant?
Vaig començar a la ràdio i hi he treballat molts anys. Va ser la meva primera escola. La ràdio té una màgia especial, requereix una col·laboració activa de l'oient i en canvi la tele t'ho dóna tot fet. La ràdio té totes les possibilitats d'una mitjà instantani, ràpid, àgil i, a més, et permet una certa intimitat quan surts al carrer, cosa que jo agraeixo.
La televisió crema més, doncs?
Potser les etapes es cremen més ràpid... Jo he canviat de mitjà diverses vegades [TV3, TVE, Canal Català, 8tv, Canal 9...] i considero que és positiu, t'obliga a un aprenentatge enriquidor.
Potser la premsa és més sòlida, en aquest sentit, però sembla que té els dies comptats...
La premsa és indispensable, però penso que ens aturem molt a discutir sobre el suport i com continuarà i no prou sobre el contingut. La tecnologia eixampla les possibilitats de difusió, però és més important saber com seran els continguts en els nous formats, com es regularan, quina qualitat i rigor garantiran.
Prefereix presentar el ‘Telenotícies' o un programa com ‘Savis'?
Tot té el seu moment. Quan t'has dedicat molts anys a la informació diària, que vol dir pressa, estrès, de vegades errors..., és magnífic poder fer programes en què fragmentes l'actualitat i agafes la part que et convé... Ara mateix estem tancant un tracte amb TV3 per a un programa de format inèdit amb què volem fer una prospecció del futur pròxim.
Què va aportar al format de ‘Savis'?
Hem modificat detalls de postproducció, però l'esperit és el que ja tenia: acostar al públic unes persones que són sàvies pels seus coneixements i experiència, amb memòria a llarg termini, i que ens ajuden a entendre el món. El programa torna al setembre i durarà fins al febrer, amb vint-i-un savis més. Per desgràcia, té un component de fragilitat i risc per l'edat dels convidats...
El llibre també vol reivindicar l'anàlisi crítica, però sense queixa, sense amargor, des d'una visió positiva...
De vegades els mitjans som massa catastròfics... Ens ho hauríem de fer mirar una mica. Hi ha una realitat positiva, molt extensa. No volíem persones instal·lades en la queixa i la negativitat, o tancades en la seva bombolla confortable. Molts, si no tots els que han participat en els diferents programes, són gent que ho van passar molt malament de joves, pel context històric afegit al personal, i superar-ho els va fer forts.
Quins criteris de selecció apliquen?
El primer és l'edat: han de tenir més de 70 anys; em penso que, fins ara, el més gran en té 96. El segon és la paritat entre homes i dones. El tercer, la professió, per tenir un ventall divers, si bé molts són polièdrics.
El llibre no és una transcripció de les entrevistes, és una mena de resum redactat, raonat i anotat.
La idea va ser dels editors de Meteora, i també hi ha la feina d'Enric Serra. És un llibre pensat per ser llegit. No tenia sentit transcriure les entrevistes, calia fer-les de lectura agradable. A més de la reescriptura, hi vaig afegir acotacions que em semblaven pertinents per situar anècdotes concretes en cada cas.
L'entrevistador sol aprendre alguna cosa de l'entrevistat; aquí més, oi?
Per mi ha estat un privilegi. El que es veu a la televisió és un format de fals directe; en general no vam tallar mai ni vam fer una edició posterior. Ara bé, abans jo quedo amb cada savi, a casa seva, i passem moltes hores junts preparant l'entrevista. És el més enriquidor, és clar.
Ha descobert el secret per ser savi?
Les experiències viscudes són el que ens fa savis, més enllà de la professió. Una cosa és ser un expert, una altra, un savi. L'actitud vital dels savis els permet obrir-se al món i contribuir a millorar les coses. Els ha fet savis entendre el món; si no entens el món, no el pots explicar. I han plantejat l'existència en el sentit de com podrien ser útils als altres.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.