cultura

PATRIMONI

Sidillà serà declarat espai de protecció arqueològica

La Generalitat ja ha incoat l'expedient perquè la figura de protecció empari el conjunt arqueològic de Foixà

L'Ajuntament impulsa un projecte urgent per frenar-ne el deteriorament

La Generalitat de Catalunya s'ha decidit finalment a recuperar la protecció del conjunt arqueològic de Sant Romà de Sidillà i el dia 12 d'aquest mes va formalitzar la resolució que iniciava el procés de transformació de la zona en espai de protecció arqueològica (EPA). Aquesta figura, que serveix per acotar la superfície a preservar i que ha permès que es recuperi un grau de protecció urbanística important, és inferior a la de bé cultural d'interès nacional.

La comunicació a l'Ajuntament de Foixà es va fer divendres passat i ara està pendent que es publiqui en el DOGC. Paral·lelament, la declaració com a bé cultural d'interès local (BCIL) continua el seu curs i l'Ajuntament manté el ritme de tramitació que va iniciar ja fa alguns mesos. El consistori, precisament, en vista de la desprotecció que suposava el tancament d'expedient del procés de declaració com a bé cultural d'interès nacional executat l'any passat per la Generalitat, va activar una suspensió temporal de llicències que podria quedar frenada pròximament.

L'espai que afectava aquella suspensió temporal de llicències abastava 76.465 metres quadrats, una superfície que podria quedar aproximadament en la meitat d'afectació per l'espai de protecció arqueològica (EPA). La superfície d'acotament va ser proposada per tècnics del Departament de Patrimoni de la Generalitat que van visitar la zona fa uns mesos. Els criteris exposats assenyalen cotes d'altura, amb un encerclament zonal que es va fer atenent línies d'altura.

A través del Consell Comarcal del Baix Empordà, l'Ajuntament ha impulsat un projecte destinat a posar en marxa accions immediates que frenin el deteriorament del conjunt. Aquest projecte, que buscarà el finançament en el pla de conservació de monuments i patrimoni de la Diputació de Girona, incidirà inicialment en els murs, i les accions previstes consistirien a netejar-los de la vegetació i l'arbrat que els afectin, a reparar-los seguint sistemes constructius i materials propis del monument i també a continuar, en el cas de Sant Romà, la coberta fins a acabar-la, realitzant envans, solera ceràmica i reblant l'acabament amb teula àrab. D'altra banda, a causa de l'especial interès arquitectònic i arqueològic del conjunt, es preveurà una intervenció arqueològica a la zona de l'absis.

El pressupost calculat gira al voltant dels 30.000 euros i s'espera que la Diputació l'aprovi aproximadament al mes de juny. Els treballs més urgents s'haurien d'haver acabat abans del desembre d'aquest any.

LA XIFRA

30.000
euros
és el cost previst de les accions urgents per frenar el deteriorament del conjunt, segons el projecte.

Cessió per 40 anys a l'Ajuntament

Els dos propietaris que quedarien amb els terrenys afectats per la declaració com a espai de protecció arqueològica han accedit a signar un conveni amb l'Ajuntament de Foixà per cedir-li de manera gratuïta el terreny on hi ha l'església preromànica de Sant Romà de Sidillà i les restes de la suposada ermita anomenada de Sant Sebastià per un període de quaranta anys a partir d'aquest any.

La finalitat de la cessió, segons la qual els terrenys passarien a ser d'ús públic per aquest llarg període de temps, és que la zona i el seu entorn disposin d'una protecció. Amb la signatura del conveni, els propietaris autoritzen les obres que facin falta per al manteniment, la conservació i la restauració. Es considera també espai de cessió a l'Ajuntament el perímetre de quinze metres al voltant de cadascuna de les dues edificacions clau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.