cultura

pensament

Agamben: “Cada canvi tecnològic té pros i contres”

El filòsof parla de l'evolució del llibre i les visions del món, a La Mercè

La mil·lenària Torà jueva sempre s'ha escrit en rotllos i, després d'uns primers segles de convivència entre formats, el canvi de visió del món que comportava el Nou Testament cristià es va fer tangible en els còdexs en què la vida de Jesucrist es llegia pàgina rere pàgina. Així es va passar “d'un concepte cíclic del temps al concepte lineal que planteja el cristianisme, des de la creació del món al final dels temps”. Ho va dir ahir el filòsof italià Giorgio Agamben a la conferència Del llibre a la pantalla. L'abans i el després de l'obra, que va oferir a La Mercè de Girona com a activitat complementària del seminari Arqueologia de la política, que ofereix aquesta setmana a la Càtedra Ferrater Mora de la UdG. “Per tant, l'ordinador seria un híbrid judeocristià, en què es barregen la temporalitat cíclica i la lineal”, va afirmar Agamben amb un to irònic.

“Cada vegada que hi ha una transformació tecnològica a la humanitat s'hi produeixen conseqüències positives i negatives. L'aparició de l'escriptura ja va comportar la pèrdua del món de l'oralitat i la memòria. Ara el correu electrònic provoca que ja no s'escriguin cartes a mà i aquesta pèrdua és culturalment important. Però el més important és que siguem conscients dels pros i els contres de tots aquests canvis”, va afegir-hi Agamben davant d'una vuitantena de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.