La Xarxa Alcover debatrà sobre les arts escèniques i l'ensenyament
Les 2es jornades que organitza la Xarxa analitzaran el teatre com a eina pedagògica i de creació de nous públics
Els beneficis de la pràctica teatral per a les capacitats dels alumnes o les campanyes i circuits de teatre escolar seran els eixos centrals de la trobada
Se celebraran a Sant Julià de Lòria entre el 28 i el 30 d'abril amb la participació, entre d'altres de Domènec Reixac, Concepción Villarrubia, Francesc Casadesús o Albert Villaró
El Centre Cultural i de Congressos de Sant Julià de Lòria, a Andorra, serà escenari de les segones Jornades de la Xarxa Alcover de Teatres sota el títol “Arts escèniques i ensenyament: eina pedagògica i de formació de nous públics” entre el 28 i el 30 d'abril de 2014.
Unes jornades obertes a la participació de professionals de les arts escèniques, en els seus diferents àmbits i del món de l'ensenyament, així com a qualsevol persona interessada-hi. La inscripció té un preu de 30 euros per als socis de la Xarxa Alcover i de 40 euros per als no socis i es poden realitzar a www.vives.org/jornadesalcover.
La trobada vol ser un espai de reflexió al voltant de la relació entre les arts escèniques i l'ensenyament des de dues perspectives: l'alumne com a espectador i els beneficis de la praxis teatral per a les capacitats dels alumnes. Les jornades analitzaran, a través de l'experiència de destacats professionals del món del teatre i de l'ensenyament, la importància de dotar als ciutadans d'eines que fomenten les seues aptituds, capacitats i creativitat, un camp en el qual la pràctica del teatre juga un paper molt important.
Al llarg d'aquestes jornades es presentaran i analitzaran diferents estudis i experiències al voltant d'aquestes qüestions que afecten la formació de societat i que s'han de tenir molt presents després de les diverses reformes educatives que s'han realitzat i que redueixen les hores lectives dedicades a les arts.
Programa
El director del Théâtre de l'Archipel de Perpinyà i exdirector del Teatre Nacional de Catalunya, Domènec Reixac, serà l'encarregat d'obrir les jornades amb la conferència inaugural “El Théâtre de l'Archipel: un teatre pluridisciplinar, un teatre per a tots”, presentat per Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors de Barcelona.
La primera taula rodona tractarà el tema de la “Pedagogia i formació de nous públics en l'àmbit universitari, bones pràctiques” i serà moderada per Pere Santandreu, professor de la Universitat de les Illes Balears i director de l'Auditori de Sa Màniga, amb la participació de Josep V. Valero, membre de CRIT Teatre (València), Ricard Boluda, director Espai Teatre (Lleida), Tomàs Mestre, director de l'Aula de Teatre de la Universitat d'Alacant i Mercè Saumell, cap de serveis culturals de l'Institut de teatre de Barcelona.
“Pedagogia i formació de nous públics al nivell de primària, bones pràctiques”, és el tema de la segona taula de debat, que serà moderada per Albert Villaró, guanyador del premi Josep Pla i en la qual participaran, Maite Serrat, programa Anem al Teatre, de la Diputació de Barcelona, Josep Lluís Molares, mestre de primària i responsable de diferents projectes com Polseguera, la Pecera i Cambra de teatres de Mutxamel (Alacant) i Jordi Auseller, professor de la Universitat de Vic.
La tercera taula rodona debatrà sobre “Pedagogia i formació de nous públics a nivell de secundària, bones pràctiques”, que serà moderada per Tomàs Mestre amb la participació de Joan Morros, projecte Platea Jove (Manresa), Julio Álvarez, director de Teatre Tantarantana (Barcelona), Gabriel Sanchis, projecte Esbarjo (Alcoi) i Xesca Sastre, Associació Trenta1 (Illes Balears).
La conferència de cloenda anirà a càrrec de Concepción Villarubia que exposarà el projecte Abecedaria-Enredate de la Agencia Andaluza de Instituciones Culturales.
Representacions
Durant les jornades, els assistents tindran l'oportunitat d'assistir a dues representacions programades amb motiu de les jornades, la primera, una coproducció de La Frontera Teatral i Escena Nacional d'Andorra, El vigilant del no-res, dilluns 28 d'abril a les 21 hores.
La segona obra que es podrà veure serà Quatre-cents, de la companyia valenciana CRIT, el 29 a les 19 hores. Totes dues obres formen part del catàleg seleccionat per la Xarxa Alcover de Teatres per al període 2014-15.