cultura

Entre la Cerdanya i el Conflent

Vilafranca de Conflent manté intactes la muralles de Vauban i el traçat medieval de la població

Pujant de Per­pinyà cap a l'Alta Cer­da­nya, sorprèn l'apa­rició de la vila emmu­ra­llada de Vila­franca de Con­flent. Aquesta població, fun­dada el 1090 pel comte de Cer­da­nya, es troba entre impres­si­o­nats espa­dats, en l'aigua­bar­reig del riu Tet i el seu aflu­ent Cadí, que baixa del Canigó. Corona la vila, al Mont Belloc, el cas­tell Fort Libèria, que s'uneix amb el recinte intra­murs per una escala de 734 esgla­ons, el sub­ter­rani més gran d'Europa. Aquest sub­ter­rani es pot visi­tar, així com el recinte emmu­ra­llat i el cas­tell. Molt a la vora també es poden visi­tar les coves Les Cana­le­tes. El con­junt està con­si­de­rat com a un dels “pobles més bonics de França”. La població té una història molt rica, pel seu emplaçament estratègic. Ha for­mat part dels com­tats de Cer­da­nya i Bar­ce­lona, del Regne de Mallorca, de la corona d'Aragó, del reialme d'Espa­nya i de França. L'aspecte actual el deu a l'engi­nyer francès Vau­ban, que, després del Trac­tat dels Piri­neus, el 1659, va modi­fi­car i ampliar tots els ele­ments defen­sius de les mura­lles i va for­ti­fi­car coves que l'envol­ten. La vila va ser esce­nari de la cons­pi­ració de Vila­franca el 1674, quan les famílies nobles van con­ju­rar-se per fer fora les tro­pes fran­ce­ses. La cons­pi­ració va ser des­co­berta per la indis­creció d'Inés de Llar, que ho explicà al seu amant, el coman­dant francès De Par­lan. Els con­ju­rats van ser detin­guts, exe­cu­tats i esquar­te­rats per les tro­pes fran­ce­ses, i els seus caps van ser expo­sats en gàbies de ferro a les por­tes de les mura­lles. Actu­al­ment Vila­franca és un dels indrets més visi­tats pels turis­tes a la Cata­lu­nya Nord.

Dades històriques.
Fundació.
La vila fou fundada pel comte de de Cerdanya Guillem Ramon el 1090.
Sobiranies.
Ha format part dels comtats de Cerdanya i Barcelona i dels reialmes de Mallorca, Aragó, Espanya i França.
Unesco.
Forma part del Patrimoni de la Humanitat com a fortificació del marquès de Vauban, que va refer les muralles per assegurar el domini francès després del 1659.

Vauban

Dotze fortificacions de l'enginyer militar Sébastien Le Prestre, mariscal de Vauban, entre elles la de Vilafranca de Conflent, van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. La inclusió de la població va ser criticada per associacions catalanistes en considerar Vauban un representant de la “repressió militar francesa contra els catalans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.