cultura

Patrimoni

‘Ave', Maresme!

Avui comença el Festival Laietània, que convida a descobrir el llegat ibèric i romà a la comarca i a Badalona

La programació inclou visites als principals jaciments del territori

Retornar al passat sense marxar del present. La quarta edició del Festival Laietània,que comença avui, convida a redescobrir l'important passat històric de la zona sud del Maresme i de Badalona quan els ibers i els romans van coincidir en aquest territori a partir del segle III aC. D'aquella trobada, on les dues cultures van conviure i intercanviar coneixements, n'ha quedat una petjada impressionant pel que fa als jaciments arqueològics. El festival permet visitar la gran majoria i fer-ho amb experts que n'expliquen els detalls més atractius a través de recreacions i escenificacions. La col·laboració necessària dels museus de la zona permet garantir la veracitat de la informació que s'ofereix i que engloba aspectes tan diversos com ara l'alimentació de l'època, la religió, el sexe i la prostitució a l'antiga Roma i la producció vitivinícola, una de les més importants de la Península.

El festival s'allargarà fins al 25 de juny i es concentra durant els caps de setmana. Les visites guiades a les antigues pistes d'atletisme i als magnífics forns romans de la Fornaca de Vilassar de Dalt enceten avui una programació orientada en bona part al públic escolar. Dissabte l'oferta s'amplia amb la possibilitat d'aprofundir en la muntanya màgica de Burriac, a Cabrera de Mar, i visitar Ilturo, l'antiga capital dels laietans, els predecessors dels maresmencs. També s'obrirà als curiosos el jaciment de la Torre Llauder de Mataró, que conserva les restes d'una gran vil·la romana dels temps d'August (segle I dC) i es pot acabar el dia amb un espectacle de gladiadors també a Vilassar de Dalt. Diumenge la jornada iberoromana inclou una excursió al poblat ibèric de la Cadira del Bisbe de Premià de Dalt, aixecat en un punt estratègic per controlar la costa, i una conferència a càrrec dels arqueòlegs Marta Prevosti i Ramon Coll sobre les singulars estructures de Can Ferrerons al Museu de l'Estampació de Premià de Mar, el MEP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.