Es presenta a Gandia la proposta cultural “Saforíssims - música”
El músics professionals de la comarca auguren com a solucions una aposta pel treball en xarxa, projectes independents a les institucions, noves formes d'exhibició i de difusió
L'acte començà amb la presentació de “Saforíssims-música”, tot i explicant la gènesi del projecte, de la mà de Josep Antoni Alberola, tot dient que “Saforíssims-música” és un grup que pretén facilitar el contacte entre els diferents músics i grups de la comarca implicats en activitats enfocades en la interpretació.
Dins el grup s'inclouen també membres dedicats a la musicologia, el treball dels quals pretén impulsar la crítica, el periodisme musical. Aquesta és una de les pràctiques inexistents a la comarca, tal com va apuntar Ferran Escrivà, membre de Capella Ducal.
Per la seua banda, Francesc Burgos, gestor de La Casa Calba, remarcà que els músics, actualment, han de saber fer moltes més coses que només música. . Tenint en compte que els entrebancs són molts i que aquestos els hem de superar mitjançant iniciatives, com per exemple noves formes d'exhibició, de difusió, canals de treball, format de les actuacions...”. Burgos també va explicar el projecte de reobertura del Teatre del Raval.
Finalment, Joan Mont, intèrpret i compositor de música clàssica, va fer un recorregut per la seua biografia per exemplificar quines són les mancances i les dificultats en què es troba un jove músic hui en dia. Un aspecte assenyalat és l'atrofiament del sistema educatiu. Així, mirant la situació actual i amb voluntat d'establir-se a la Safor, veu el treball en projectes propis com l'única eixida que ell ara realment veu.
Al debat final, es posà sobre la taula, el desconeixement per part dels responsables de programació dels ajuntaments (per descomptat amb excepcions) dels recursos musicals locals, tant residents a la comarca com d'aquells que resideixen fora. Així com la manca d'infraestructures alienes a les institucions que faciliten un desenvolupament de la música al marge d'aquestes.