La Mostra de Mim de Sueca presenta una nova edició amb el viatge com a metàfora
Eugenio Barba, el creador del «Tercer Teatre» inaugurarà el festival en què participaran més d'una dotzena de companyies
Sota el lema del viatge com a metàfora, la 20ª edició de la Mostra Internacional de MIM a Sueca, que se celebrarà del 16 al 20 de setembre, inclou un retrobament amb el més destacat de la creació teatral europea dels anys 70 i 80 tot comptant amb la presència de l'Odin Teatret de Dinamarca i del seu fundador Eugenio Barba.
Eugenio Barba (Italia, 1936), clau en l'àmbit de la creació escènica i la pedagogia, inaugurarà el festival amb una classe magistral en la qual reflexionarà sobre les visions i les tècniques actorals en l'últim segle i l'Odin Teatret durà a Sueca el seu espectacle Itsi bitsi . Aquesta és una de les companyies mítiques de teatre gestual que va ser creada per Eugenio Barba el 1964, és una de les més influents del teatre europeu de les últimes dècades i avui en dia és una gran factoria escènica. També se li deu a ella el terme encunyat pel seu creador de «Tercer Teatre», un teatre que no busca entretenir o defendre tesis sinó plantejar qüestions i que cadascú trobe les seues pròpies respostes.
El festival, tradicionalment preocupat per la formació, oferirà a més de la classe magistral d'Eugenio Barba un taller sobre accions físiques per a actors i ballarins professionals impartit pel reconegut ballarí, coreògraf i director escènic, Paco Macià.
Per la 20a edició del MIM hi passaran una dotzena de companyies, entre les quals destaca l'alemanya Família Flöz i el seu espectacle Hotel Paradiso, on la melancolia i l'humor negre transportaran l'espectador des del paradís fins a l'infern. Es presentarà la revisió del personatge Tarzán, en clau circense, del Circ Gran Fele, i també s'hi podrà gaudir de la revisió de les imatges i els colors de la infantesa que fa Ras!, de Maduixa Teatre, i d'altres espectacles que recalaran en la memòria del fidel espectador del festival (L'home bala ens recordarà un altre home bala que es representà l'any 1991, en aquella ocasió pels mallorquins Hermanos Llonovoy); o del viatge ––en un sentit més literal–– que ens proposen Deambulants (que actuaran a 20 metres d'altura, penjats justament d'un globus aerostàtic).
El festival vol proposar-li a l'espectador, en paraules del director del festival, Abel Guarinos, “un viatge metafòric per tal de celebrar esta vintena edició: un viatge pel temps i per les emocions que ens faça reviure altres èpoques i, sobretot, viure i gaudir del present”.
El festival està organitzat per Teatres de la Generalitat Valenciana, la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sueca i Fundació Bancaixa; i compta amb la col·laboració de la Diputació de València i de diverses empreses de la localitat. Com sempre, els llocs emprats per a les actuacions seran els carrers de Sueca, el Teatre “Bernat i Baldoví“, el poliesportiu cobert, el Claustre de Casa Fuster, el Casal Multiusos, la Sala d'exposicions “Els Porxets” i, enguany com a novetat, l'anitc casino modernista de l'Ateneu Sueco del Socorro. I, també com cada any, existeix una programació no oficial de la mostra, l'Off-MIM, organitzat i patrocinat pels pubs i cafeteries de la ciutat que, amb el suport de la Mostra, plantegen activitats paral·leles com café teatre, concerts de música, degustacions de gastronomia local, projeccions de curtmetratges i moltes altres propostes.