Territori

NO SOM TAN LLUNY

Joan Tort

Segrestar lectors i formar nous escriptors

Lleida tindrà l'any vinent una escola d'escriptura i comença amb una trobada literària a la Seu Vella

Fa tres anys que l'associació Res Non Verba de Lleida organitza l'Scriptum, uns tallers d'escriptura que a partir de l'any vinent tindran una estructura, periodicitat i professionalitat més acurades mitjançant l'Escola d'Escriptura de Lleida. Una iniciativa que disposarà de la tutela i cooperació de la principal escola d'aquest ofici que hi ha a Europa i que és a l'Ateneu Barcelonès.

Es tracta d'un projecte que la seva promotora, la Núria Serrate, porta de cap des de fa 8 o 9 anys per la seva passió per la lectura i l'escriptura. Precisament, el seu pas per l'escola de l'Ateneu Barcelonès i la seva col·laboració amb Res Non Verba han permès que ara el seu somni es pugui fer realitat, segons va confessar.

Es tracta de crear aquesta escola per formar escriptors o, almenys, per dotar d'eines i tècniques literàries els apassionats d'aquest ofici. El projecte impulsat per Serrate ha tingut el suport desinteressat, professional i savi d'intel·lectuals, escriptors i periodistes lleidatans com Ramon Camats, Joan Ramon Zaballos, Xavier Eritja, Jaume Belló, Anna Sáez, Maribel Mir, Josep Maria Maya i David Marín.

I la idea és engegar els primers cursos a partir de gener del 2015, de manera que cada trimestre hi hagi alguna activitat o altra per tal d'afrontar el repte d'aprendre a escriure literàriament un poema, una novel·la, contes, guions i dramatúrgia o obrir aquest ofici als joves. “Són projectes que volem engegar a poc a poc, amb la participació de molta gent, creant uns itineraris i una metodologia rigorosa i obrir-ho a tothom”, explicava Núria Serrate. El professorat seria mixt, entre experts de l'escola barcelonina i professionals lleidatans. L'accés serà obert, tot i que exigint uns mínims en llengua catalana.

Per encetar aquest ambiciós projecte, els promotors de la idea han organitzat un simposi de presentació que busca analitzar l'ofici d'escriure des de diferents àmbits. El simposi L'ofici d'escriure. Objectiu: Segrestar el lector, se celebrarà els dies 10 i 11 d'octubre a la Seu Vella, incloent conferències, taules rodones, actuacions musicals, la visita guiada al monument i degustacions gastronòmiques. En total hi participaran 58 escriptors catalans, la majoria lleidatans.

Divendres serà el dia de la poesia amb una lectura de poemes al claustre de la Seu Vella amb una quinzena d'escriptors. Dissabte, Josep Vallverdú farà la conferència inaugural que obrirà una jornada intensa on es tractaran aspectes com l'aprenentatge d'escriure, el tractament entre realitat i ficció, el periodisme i la literatura, les xarxes socials o el paper dels editors, entre d'altres debats.

Destaquen la participació de Roser Amills, Maria Pons, Víctor Amela, Marta Alòs i Brahim Yaabed, Pep Albanell, Manuel Cuyàs, Vicenç Villatoro o Eva Piquer, entre d'altres. El simposi té el suport d'Òmnium Cultural, la UdL i les institucions lleidatanes. Ramon Camats, un altre dels impulsors, subratllava que es pretenia fer una àmplia reflexió sobre l'escriptura, sobre el procés de creació i el resultat. De fet, un caramel per als apassionats a la lectura i a l'escriptura.

Allau d'escriptors
La Seu Vella serà l'escenari el proper cap de setmana d'un simposi en el qual hi participaran 58 escriptors per debatre i explicar l'ofici d'escriure i fer una àmplia reflexió sobre el procés creatiu literari. La conferència inaugural anirà a càrrec de Josep Vallverdú, el més prolífic dels autors lleidatans, i el dia anterior es dedicarà a la poesia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.