cultura

Antoni Carrasco rep el Casero

L'escriptor barceloní va rebre ahir el guardó per ‘La segona lluna'

El blanenc Jaume Puig Agut va ser finalista i Sílvia Gruart va rebre un accèssit

L'obra, premiada per unanimitat, és un “tríptic sobre la mort”

L'escriptor barceloní Antoni Carrasco, de 56 anys, va rebre ahir el 34è Premi Just Manuel Casero de novel·la curta, convocat per la Llibreria 22 de Girona, per l'obra La segona lluna, un “tríptic sobre la mort” que el jurat va seleccionar amb total unanimitat després de tres votacions. El premi està dotat amb 2.200 euros, una escultura d'Alfons Mateu i la publicació de l'obra a l'Editorial Empúries, a principis de l'any vinent.

A l'acte de lliurament del premi, celebrat a la sala de teatre La Planeta, va ser declarat finalista, per segon any consecutiu, el blanenc Jaume Puig Agut, en aquest cas per la novel·la Germans, presentada amb el pseudònim J. Gatz, i com a fet excepcional –no havia passat des de les dues primeres edicions del premi Casero– el jurat va decidir atorgar un accèssit, sense dotació, a la novel·la Només un any, de la periodista barcelonina Sílvia Gruart, exredactora d'aquest diari. En aquesta edició s'han presentat 42 originals i el jurat està format per Mita Casacuberta, Josep Maria Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vàzquez i Guillem Terribas, com a secretari sense vot.

Sobre l'obra guanyadora, el jurat del premi ha dit: “En cadascun dels tres capítols de La segona lluna, el protagonista entra en contacte amb la mort (anunciada, hipotètica, sobtada) d'una persona pròxima. L'autor aborda aquest tema, un dels més difícils d'escriure, amb contenció i naturalitat, sense efectismes però amb efectivitat.” Dues de les tres parts de l'obra tenen com a escenari un hospital i l'altra es desenvolupa en un càmping durant unes vacances d'estiu; en tots tres casos hi ha la premonició, la imminència o la possibilitat de la mort, condicionant la relació entre els personatges i plantejant subtilment interrogants al lector sobre la compassió, la pietat, el dolor o el remordiment. L'autor, Antoni Carrasco, viu a Barcelona, on treballa al Departament d'Ensenyament. Va ser finalista en diverses ocasions del premi Marià Vayreda d'Olot, en la segona meitat dels anys noranta, i també del premi andorrà Sant Carles Borromeu, l'any 2000. El 2002 va publicar el recull de contes Saltimbanqui (Pagès Editors).

Germans, l'obra finalista, està protagonitzada per dos germans, un d'ells tetraplègic i prostrat al llit. Són fills d'un fabricant tèxtil enriquit durant la guerra i la postguerra, i ara malviuen al ruïnós casalot familiar. Des de diferents punts de vista, es reconstrueix la història que explica com han arribat aquí: passions amoroses, venjances de classe, etc. El seu autor, l'advocat blanenc Jaume Puig Agut, ha rebut 600 euros, i la Llibreria 22 es reserva l'autorització i condicions per a la publicació de l'obra durant un any.

Només un any, de Sílvia Gruart, ha rebut l'accèssit també amb el suport unànime del jurat, segons el qual l'obra “explica un drama quotidià amb una delicadesa exemplar, sense esquematismes, tractant cada personatge amb el respecte que donen els matisos”.

2.200
euros
és la dotació del premi Casero, a més de la publicació de l'obra. El segon premi està dotat amb 600 euros.

El veredicte més ràpid en 34 anys d'història

L'acte d'ahir va començar amb un homenatge a “Modest Prats, en el record”, amb un muntatge de vídeos i fotografies seves, per recordar que, com va dir Guillem Terribas, “en Modest va estar molt lligat al premi Casero” i va ser membre del seu jurat.

El premi Casero va celebrar ahir la seva 34a edició i 34 eren els anys que tenia Just Manuel Casero quan va morir el 31 de gener del 1981. Continuant amb els aniversaris, Terribas també va rememorar el pas de Gil de Biedma pel Casero, ara fa 30 anys, i l'Orchestra Fireluche va oferir una magnífica actuació com a tribut a Cortázar en el seu centenari, posant la música més adient a les seves Historias de Cronopios y de Famas.

“En 34 anys mai no s'havia decidit un primer premi tan ràpidament”, va dir Terribas després de llegir el veredicte del jurat i donar pas al seu portaveu, Vicenç Pagès, que va constatar entre les obres presentades una tendència a la baixa de la novel·la eròtica, mentre creix la novel·la “de conflictes familiars” i també la protagonitzada per personatges de la tercera edat (“novel·la senil”). Sobre les obres guardonades, va dir: “Són tres novel·les per a un públic adult que no vol que li ho expliquin tot. No són novel·les barates, low cost, sinó literatura de luxe.”

Jaume Puig es va prendre amb esportivitat el fet de tornar a ser finalista (“Al jurat li ha agradat més aquesta que la de l'any passat”, el va animar Terribas) i Carrasco va recordar que s'havia presentat al premi fa una dècada, amb la primera part del tríptic ara premiat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.