Territori

No som tan lluny

Joan Tort

Redescobrint Granados

La Paeria ha engegat el procés per commemorar el centenari de la mort d'Enric Granados, músic lleidatà que va destacar, sobretot, com a compositor i pianista. La commemoració se celebrarà al 2016. Hi ha temps, per tant, però l'ajuntament s'ha proposat que aquesta efemèride es converteixi en una plataforma de difusió de Lleida i, a la vegada, de redescobriment d'un gran talent musical potser no massa conegut. A més, el programa d'actes vol ser ambiciós i, per això, es compta amb la participació i implicació d'entitats d'arreu del país per tal que l'Any Granados tingui repercussió i presència a molts indrets, especialment on Granados hi va tenir presència i vinculació.

El centenari de la desaparició d'Enric Granados vol deixar un llegat cultural i amplificar la difusió de la seva obra des de Lleida amb la mateixa projecció mundial que el músic va aconseguir com a compositor, virtuós, docent i estudiós del piano, segons va explicar la tinenta d'alcalde de Cultura de la Paeria, Montse Parra.

En aquest sentit, l'alcalde Àngel Ros creu que el programa d'activitats que es desenvoluparà “no només ha de servir per reconèixer la seva petjada sinó que quedi com a llegat més enllà d'aquesta commemoració”. El plat fort de la commemoració, del poc que per ara s'ha concretat i donat a conèixer, serà la producció de l'òpera Goyescas, amb la intenció que giri per diverses ciutats d'arreu del món. Però la previsió és intentar fer altres produccions i coproduccions amb la suma dels esforços de moltes entitats.

A la comissió de l'Any Granados que va celebrar aquest octubre la seva primera reunió hi ha membres de la família del músic, com la néta Isabel Granados, i els besnéts Josep i Bàrbara Granados. També en formen part els responsables municipals i representants de tots els grups polítics, però també membres de l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida, del Gran Teatre del Liceu, del Conservatori Superior del Liceu i dels conservatoris de Lleida i Cervera, de la Generalitat, de la Biblioteca Nacional de Catalunya, de l'ESMUC, del Palau de la Música Catalana, l'Orfeó Català, del Museu de la Música de Barcelona, de la Fundació Pau Casals, del Festival Pasqua de Cervera, de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell, de l'Escola l'Intèrpret, de l'Acadèmia Marshall, de professors de la Universitat de Lleida i responsables de diverses editorials, entre altres entitats i institucions.

Entre les diferents propostes que s'estan treballant des de la Paeria hi ha una exposició, una publicació, un cicle de conferències sobre la figura d'Enric Granados amb diferents temàtiques, i activitats educatives com audicions escolars i familiars. També es treballa ja en el disseny gràfic de la commemoració i amb l'obertura d'una pàgina web per ajudar a la difusió del personatge i de les activitats.

Enric Granados va néixer al 1867 en una casa del carrer Tallada, número 1, al barri antic. Fill de militar d'origen cubà, va marxar de la ciutat als tres anys per un canvi de destí del seu pare. Va viure a Canàries i després a Barcelona. Va establir bona amistats amb músics prou reconeguts com Pau Casals, Manuel de Falla o Ricard Viñes.

Mort per naufragi
Enric Granados va morir als 48 anys al naufragi de la nau ‘Sussex', al canal de la Mànega, en ser torpedinada pels alemanys al 1916, durant la Primera Guerra Mundial. Tornava d'estrenar ‘Goyescas' a Nova York i, per cert, amb molt èxit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia