cultura

A la recerca de la paraula viva

Es publica ‘Itineraris', edició de les 1.384 quartilles que Joan Coromines va escriure anant d'excursió

L'obra recull dades i notes d'un total de 457 excursions, entre els anys 1923 i 1954

Els lingüistes i deixebles de Joan Coromines, Josep Ferrer i Joan Pujadas, han treballat durant 15 anys –des de la mort del mestre, el 1997– en el llibre Itineraris, que tot just ha estat publicat aquests dies per Ara Llibres i la Fundació Pere Coromines, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.

Quan va morir el lingüista, els dos estudiosos van trobar les notes originals entre els seus abundants papers, 1.384 quartilles, la major part redactades entre el 1923 i el 1934. Es tracta de les notes de les excursions que Joan Coromines va fer per tot el país “a la recerca de la paraula viva”, segons els autors, i que veuen la llum per primera vegada.

L'obra està formada per un total de 457 excursions que van tenir lloc des del 13 d'octubre del 1923 a Vallfornès (Vallès Oriental), fins al 4 d'abril del 1954, amb l'itinerari al serrat de l'Ocata (l'Ametlla del Vallès, Vallès Oriental). Els manuscrits originals estan formats per quartilles manuscrites i redactats amb una ploma estilogràfica.

Guia excursionista

El desembre del 1972 Joan Coromines va redactar una Nota inicial als seus Itineraris, però segons el tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Jaume Ciurana, no se sap “si la intenció era publicar-ho o simplement deixar constància d'aquelles excursions”. Ciurana afirma que tot indica que la idea principal era “fer una mena de guia per a excursionistes, literatura de viatges”, ja que en aquells moments no existien publicacions que servissin com a instrument útil al món muntanyenc.

En la Nota inicial, Coromines insinua també una finalitat paramilitar, ja que el mateix lingüista havia escrit: “Amb la pujada de Primo de Rivera hem de preparar-nos perquè potser això acabi malament i arribarà un dia en què ens haurem de tirar a la muntanya.”

Joan Coromines havia fet de la seva afició i passió per l'excursionisme una eina fonamental al servei de la seva obra lingüística. Per això, no es pot separar la seva tasca de lingüista i la dedicació a buscar la paraula viva de la seva afició, des dels vuit anys, a recórrer les muntanyes del país. Per Josep Ferrer, “hi ha una evolució en la qualitat literària, però pel que fa al caràcter és igual de tossut en tots els escrits”.

Els volums conclouen amb la llista dels companys d'excursió de Coromines, on es troben poetes, germans, erudits, metges, pintors, etcètera. Antoni Vives, president de la Fundació Coromines, explica que “aquesta és la primera matèria, l'obstinació de gegant pel patriotisme”, i reconeix que “aquesta obstinació li va provocar seriosos problemes, sobretot de relació amb els companys, però va ser el que li va permetre tirar endavant”.

Després de la recuperació del Diccionari etimològic essencial de la llengua catalana, la publicació del llibre Itineraris és el segon pas de l'acord entre Ara Llibres i la Fundació Coromines per digitalitzar i recuperar el fons de la Fundació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.