cultura

Una burgesa catalanaa Davos

Adesiara recupera la novel·la de Cèlia Suñol ‘Primera part', una obra de postguerra caiguda en l'oblit

“Cèlia va viure una època molt difícil, i va patir la censura”, diu Anton Hansen, fill de Suñol

“De tots els escrip­tors cata­lans obli­dats, el cas de la Cèlia Suñol és el que més s'adiu a l'objec­tiu de la col·lecció De cor a pensa, que vol recu­pe­rar joies de la lite­ra­tura cata­lana avui igno­ra­des.” L'edi­tor d'Ade­si­ara, Jordi Raventós, estava ben cofoi la set­mana pas­sada a l'hora de pre­sen­tar Pri­mera part en com­pa­nyia del fill de l'autora Anton Han­sen i la cura­dora, Mireia Sopena.

“És una novel·la edi­tada en plena post­guerra, el 1948, i per motius ali­ens a la seva qua­li­tat –perquè no va entrar dins el cànon o perquè va pas­sar des­a­per­ce­buda– va caure en l'oblit.” Amb tot, és una obra que va impo­sar-se a Maria Aurèlia Cap­many i va merèixer l'any 1947 el premi Joa­not Mar­to­rell (l'actual premi Sant Jordi) i crítics de la talla de Joan Oli­ver i Joan Triadú van remar­car. “Tinc una carta manus­crita del mateix Triadú que adreça a la seva amiga M. Carme Porta en què li reco­mana enèrgi­ca­ment la seva lec­tura”, comenta Raventós.

Pri­mera part és una obra mar­ca­da­ment auto­bi­ogràfica, per bé que els noms dels per­so­nat­ges estan can­vi­ats. Suñol narra la seva experiència en un sana­tori suís a Davos, on va anar a gua­rir-se de tuber­cu­losi. Al mateix cen­tre va conèixer el que seria el seu marit, Kaj Han­sen, un jove danès també tuber­culós, i s'hi va casar con­tra la volun­tat dels seus pares. Cal saber que Cèlia Suñol (Bar­ce­lona, 1899-1986) per­ta­nyia a una família bur­gesa benes­tant, a la qual no li feia cap gràcia que la seva filla es casés amb vint-i-pocs anys, tot i que prou avançada per enviar-la sola a Davos per al seu gua­ri­ment.

La pare­lla es va ins­tal·lar a Sant Feliu de Codi­nes, en un pis que els havia cer­cat un amic de la família, el doc­tor Raventós. Després van mudar-se a Tiana, on vivia una amiga de Cèlia, Maria Rosich. Aquí va entrar en con­tacte amb per­so­na­li­tats com ara Fran­cesc Tra­bal, Joan Oli­ver i Joa­quim Figue­rola. Tres anys després
del nai­xe­ment del seu pri­mer fill, Anton, Kaj Han­sen va morir després d'una recai­guda. El mateix any es casava amb Joa­quim Figue­rola, amb qui tin­dria una segona filla el 1931, la Rosa.

Escriure con­tra cor­rent

En l'aspecte labo­ral, Cèlia va tre­ba­llar com a secretària del Depar­ta­ment de Cul­tura, on va poder entrar en con­tacte amb per­so­na­li­tats com ara Pom­peu Fabra, Car­les Riba i Car­les Sentís. Amb l'arri­bada de la guerra, van anar a Vila­drau, on va tre­ba­llar als Arxius de la Corona d'Aragó. El 1945 va morir Figue­rola, dei­xant Cèlia amb dos fills per man­te­nir i en una situ­ació de pre­ca­ri­e­tat extrema. Va ser en aquest con­text advers, i tre­ba­llant de tra­duc­tora i col·labo­rant en diver­ses edi­to­ri­als, que va publi­car Pri­mera part, amb la qual es va endur el pri­mer premi de novel·la en català de la post­guerra.

“Crec que amb aquesta obra va voler dei­xar una memòria als fills del pri­mer marit, tot i que va can­viar els noms dels per­so­nat­ges”, comenta Anton Han­sen, el fill de l'autora. L'octo­ge­nari recorda com la seva mare no es va con­si­de­rar mai escrip­tora, sinó que “li agra­dava escriure”. “Va viure una època molt difícil i va haver de patir la cen­sura.”

Jus­ta­ment l'edició que pre­senta Ade­si­ara ha res­ca­ba­lat els frag­ments reta­llats pels cen­sors, la majo­ria rela­ci­o­nats amb temes reli­gi­o­sos. “És una novel·la ben estruc­tu­rada escrita amb traça, que tras­pua el gran bagatge de lec­tu­res que tenia l'autora, que lle­gia en anglès, francès i ale­many”, afirma l'edi­tor. A banda d'aquesta novel·la, Suñol va escriure una segona novel·la que roman inèdita, igual que diver­sos con­tes que Raventós es plan­teja edi­tar, i va publi­car el 1950 L'home de les fires i altres con­tes, alguns relats de la qual van ser pre­mi­ats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.