història
ferran aisa
Crònica acurada de la batalla de l'Ebre
Assumpta Montellà (Madrid, 1958) és autora de diversos llibres d'història, com La maternitat d'Elna (2005), El setè camió (2007), Contrabandistes de la llibertat (2009) i El silenci dels telers (2012). L'actual treball recull d'una manera eficaç i documentada els 115 dies de la batalla de l'Ebre, i ho fa a través de testimonis inèdits i d'una aproximació al dia a dia dels fets guerrers.
L'autora d'aquesta crònica ressegueix acuradament els fets militars que es van iniciar a les 00.15 hores del dia 25 de juliol del 1938, quan l'exèrcit republicà va rebre les ordres d'avançar fins al marge del riu per, aprofitant la foscor, introduir-se en les línies ocupades per les forces enemigues. D'aquesta manera s'iniciava la batalla més dura, dolorosa i irracional de la Guerra Civil espanyola. Una aventura guerrera que va ser protagonitzada per soldats sense cap experiència militar, reservistes i joves que feia poc encara anaven en pantalons curts: la lleva del biberó. Molts d'aquests soldats van perdre la vida en aquesta aferrissada batalla que va produir més de 30.000 víctimes entre tots dos bàndols. Alguns supervivents de la lleva del biberó han pogut donar el seu testimoni i la seva opinió de la barbàrie que van viure.
Assumpta Montellà ha recollit les paraules de molts dels supervivents, tant de la lleva del biberó com d'alguns dels catalans que van lluitar al costat de Franco amb el Terç de Nostra Senyora de Montserrat, tot plegat una gran aportació d'aquells homes a la història menuda de la Guerra Civil. Menuda però no menys important que l'opinió d'altres càrrecs militars o polítics que la vivien des de l'òptica del privilegi. Quan el president del govern Juan Negrín mobilitza el seu exèrcit republicà els ideals revolucionaris gairebé ja han estat vençuts, el temps de les milícies de voluntaris ja ha passat i la guerra s'ha convertit en una partida d'escacs on l'exèrcit més ben preparat té totes les de guanyar. Els joves que integren la lleva del biberó ni tenen experiència ni han vist mai una arma, però, d'una manera heroica, resistiran 115 dies el gran exèrcit que ha preparat Franco amb l'ajuda d'italians i alemanys.
A través de les diverses opinions dels membres de la lleva del biberó que recull Montellà, podem fer-nos una idea del que va significar aquella batalla per als joves mobilitzats. Els joves soldats mancats d'experiència van viure la guerra a primera línia de foc, defensant la República des de les trinxeres i, malgrat la por i les calamitats, van fer-hi més del que van poder sent només uns adolescents.
Un llibre esplèndid que retrata una generació que va haver de lluitar en la batalla més sagnant de la Guerra Civil espanyola.