cultura

“La Nueve” arriba aquest divendres a Alacant

L'escriptora alacantina i resident a Paris, Evelyn Mesquida, presenta el llibre que explica la història dels republicans que van alliberar Paris

Compromís organitza l'acte que se celebrarà a la Seu de la Universitat d'Alacant

Fa escassament dos mesos, a Paris, el president Hollande va retre homenatge als republicans espanyols que ara fa 70 anys van alliberar París. Eren els republicans, que després de la desfeta de la Guerra Civil espanyola van lluitar sota la bandera de la França lliure i que van ser els primers a entrar al París ocupat pels nazis.

Aquest reconeixement no és casual, és fruit d'un treball d'investigació i documentació realitzat per l'escriptora i periodista alacantina, Evelyn Mesquida, que ha plasmat en el seu llibre La Nueve. Los españoles que liberaron París i que va dur el mateix president de la República a reconéixer el seu paper a la història de França.

La Seu de la Universitat d'Alacant acollirà la presentació del llibre aquest divendres, organitzada per Compromís i en què l'autora explicarà el treball d'investigació realitzat per a crear aquest important document històric i en el qual trobem entrevistes a alguns dels protagonistes d'aquesta fita de la Segona Guerra Mundial.

En el conflicte van participar més de 200.000 soldats republicans i el llibre se centra en l'agrupació més famosa de totes, “La Nueve”, els membres de la qual van ser els primers a entrar a París el 25 d'agost del 1944, amb el tanc d'Amadeu Granell, un valencià de Borriana, al capdavant.

El llibre explica la història d'aquests republicans, des de la desfeta davant el feixisme a Espanya, l'experiència als camps de concentració i l'allistament a l'exercit de la França lliure, lluitant, primer a Àfrica i després a Europa fins a arribar a Alemanya.

Un llibre que honra la memòria de tots aquells republicans que van continuar lluitant contra el feixisme i la història dels quals ha passat desapercebuda per a la majoria del públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia