cultura

La seducció de la tecnologia venç a Lleida

Reflexions sobre la naturalesa humana protagonitzen les obres dels premis Josep Vallverdú i Màrius Torres

El periodista i professor d'ètica de la comunicació Carlos Ruiz Caballero és el guanyador del 31è premi Josep Vallverdú. El jurat dels Premis Literaris de Lleida li ha concedit per unanimitat, entre les altres 18 obres d'assaig presentades enguany, per l'original La digitalització de l'altre. El festival també lliura el premi Màrius Torres de poesia. Enguany, se l'ha emportat la penedesenca Nati Soler Alcaide amb el poemari La lentitud del ramat. El festival està organitzat per l'Ajuntament i la Diputació de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Tenen una dotació de 15.000 euros. Enguany, s'hi han presentat 67 originals dels Països Catalans.

L'original de Ruiz és una reflexió sobre les conseqüències de l'era digital en la societat i l'individu. Uns efectes sobre els quals, enmig de l'acceleració imposada per la mateixa tecnologia, no s'està prestant prou atenció: “Cap sistema polític havia previst mai que l'individu renunciés voluntàriament a la seva llibertat.” I hi afegeix, contundent: “Si Karl Marx aixequés el cap i veiés com el fundador de Facebook Mark Zuckeberg s'ha fet milionari amb idiotes com nosaltres renunciaria a escriure El Capital.”

L'autor parteix de la base que “està en risc la conquesta democràtica de la privacitat i la intimitat”.

Falses promeses

La cessió de dades voluntària que comporta l'ús de les tecnologies 2.0 és conseqüència d'un individu “seduït” per les noves tecnologies, segons Ruiz. És “una victòria del mercat”, en el qual les grans empreses tecnològiques juguen amb la “promesa fal·laç d'un paradís tecnològic” que substitueix l'eix polític tradicional.

Ruiz considera que fer front a aquests riscos és “difícil, perquè el ciberespai no és un lloc físic, com les estructures territorials polítiques” clàssiques. “En caldrien de supraestatals, perquè estem destruint la polis, però amb els codis que posen les empreses: el programari i el maquinari no coneixen territori”.

LA FRASE

Cap sistema polític havia previst que els individus renunciessin voluntàriament a la llibertat individual
Carlos Ruiz Caballero
GUANYADOR del premi d'assaig JOSEP VALLVERDÚ de lleida

“L'èxit individual ens arriba a través de l'amor”

Nati Soler Alcaide, la guanyadora del dinovè premi Màrius Torres, és modista de professió. Però aquesta penedesenca ja té publicats una dotzena de llibres de poesia. “Escric perquè és l'única manera d'explicar-me a mi mateixa i al món. Poso els poemes al calaix, fins que surten a la llum”, assegura. Soler és guanyadora de trenta premis literaris.

El poemari vencedor a Lleida és La lentitud del ramat, dedicat al gregarisme indissociable de la naturalesa humana. “La solitud ens fa por i la tendència és a associar-nos com en un ramat. Això ens fa avançar lentament i ensopegar amb els mals diversos que ens ataquen”, diu l'autora. Malgrat això, Soler considera: “Ser ramat té un punt que ja ens va bé... Ho demostra la capacitat d'estimar. Podem aconseguir l'èxit individual, que ens arriba a través de l'amor.”

Sobre aquest poemari, el jurat end estaca l'estil, “rural, però gens folklòric. Amb un llenguatge proper, auster i amb un toc de sensualitat”. El jurat va recomanar també la publicació de Epifanies. És un poemari de Reinhold Kluge, que ha quedat finalista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.