cultura

Gorina imparteix una obra teatral

El crític de cinema parteix del film ‘Peeping Tom' per crear un espectacle que dirigeix la seva filla, Alícia Gorina

‘Watching Peeping Tom' s'estrena avui al Temporada Alta
i es podrà veure
a Olot i a La Seca

Un ull que mira. Així es podria sin­te­tit­zar el voyeu­risme. I, per què no, també el cinema, que en defi­ni­tiva, com bé s'ha dit tot sovint, no deixa de ser l'art de mirar la vida dels altres reflec­tida en una pan­ta­lla des de la inti­mi­tat que ens ofe­reix la sala fosca. El crític Roger Ebert ho tenia clar i així ho va dei­xar escrit: “El cinema ens con­ver­teix en voyeurs.”

Hitch­cock va fer, del voyeu­risme, un art, però si hi ha una pel·lícula que fa una pro­funda reflexió sobre la con­dició humana del voyeur és sens dubte Pee­ping Tom (El fotògraf del pànic), 1960, de Mic­hael Powell. I aquest film és pre­ci­sa­ment el que ha esco­llit el crític de cinema Àlex Gorina com a punt de par­tida per crear l'espec­ta­cle Watc­hing Pee­ping Tom sota la direcció escènica de la seva filla, Alícia Gorina. Un pro­jecte que pren un for­mat de con­ferència tea­tra­lit­zada que s'estrena dis­sabte, a les 21 h, a la sala La Pla­neta de Girona en el marc del Fes­ti­val Tem­po­rada Alta.

Watc­hing Pee­ping Tom es divi­deix en dues parts. La pri­mera és la visu­a­lit­zació de la pel·lícula Pee­ping Tom, que es pro­jec­tarà abans, a les sis de la tarda, al Cinema Truf­faut. La segona part és la repre­sen­tació de la con­ferència, en què s'ana­lit­za­ran tots els ele­ments d'aquesta pel·lícula, pro­ta­go­nit­zada per un rea­lit­za­dor obses­si­o­nat per cap­tar el ter­ror amb la seva càmera, un per­tor­bat que neces­sita fil­mar el pànic que sen­ten les seves vícti­mes en morir. Una classe magis­tral en forma de diàleg entre el crític i una actriu (Patrícia Men­doza) que començarà com una con­ferència i es con­ver­tirà en una repre­sen­tació tea­tral que por­tarà a escena el vell con­flicte entre el que és rea­li­tat i el que és ficció. On comença una cosa i acaba l'altra? És real el que veiem o és una obra de tea­tre?

Segons la direc­tora, aquest espec­ta­cle vol ser “una recerca de sin­ce­ri­tat sobre la mirada artística, una con­fessió sobre la impli­cació dels cre­a­dors en la seva obra, que sovint no poden dife­ren­ciar la rea­li­tat de la ficció, la vida de l'art, la veri­tat del tea­tre”.

Alícia Gorina avança que l'obra, així com suc­ce­eix en la pel·lícula, també porta a col·lació la relació pater­no­fi­lial. “Sóc filla d'un home addicte al cinema i addicte a mirar, i visc obses­si­o­nada a crear espec­ta­cles que cri­din l'atenció d'aquesta mirada. És això jus­ta­ment el que vull reconèixer, que la nos­tra obra som nosal­tres i nosal­tres som la nos­tra obra”, declara, i plan­teja el repte de saber dife­ren­ciar si el que s'està veient és una obra de tea­tre o la vida mateixa.

Després d'aquesta estrena, està pre­vist que Watc­hing Pee­ping Tom es repre­senti a Olot el 22 de gener i, encara pen­dent de con­cre­tar dates, a La Seca de Bar­ce­lona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.