La Volta o com capgirar Sant Narcís
Divendres s'inauguraran les dues botigues taller que han de dinamitzar el barri
L'Ajuntament de Girona impulsa aquest projecte a través del Bòlit
Que la cultura pot ser un motor transformador i dinamitzador econòmic important és un fenomen reconegut. I que les indústries creatives en poden ser un gran revulsiu, també. Al llarg dels anys trobem exemples destacats de com molts barris de ciutats han revifat arran de la instal·lació i concentració d'artistes en un barri concret: el Soho a Nova York, Montmartre a París o ciutats senceres com Berlín.
Sense anar més lluny, divendres a Girona s'inaugurarà (20 h) un nou projecte embrió que, tenint en compte aquests precedents europeus i amb l'experiència d'un de més proper i pilot com és el Cookingirona, neix amb la voluntat d'ajudar a regenerar el barri de Sant Narcís. Concretament, s'inauguraran als números 22 i 25 de la plaça de l'Assumpció dos establiments que sota la denominació del projecte La Volta acolliran diverses propostes vinculades a la creació artística i artesanal amb format de galeria, botiga i tallers, oberts al públic. Una de les botigues és l'antiga fleca Les Voltes i d'aquí sorgeix l'esperit d'aquesta proposta estimulant: “donar-li la volta al barri”.
El projecte es posa en marxa per iniciativa de l'Ajuntament de Girona amb el Bòlit com a punta de llança i amb el suport inicial del SOC i del Fons Social Europeu.
L'acció consisteix a oferir els dos establiments botiga taller a manera de plataforma perquè projectes vinculats a la creació artística i artesanal tinguin la possibilitat d'entrar en contacte directe amb el mercat. L'objectiu, segons els impulsors del projecte, és l'activació i consolidació de sectors emergents de les indústries creatives, amb la voluntat d'innovar en sectors tradicionals de les arts i la creativitat.
Mercat i ‘àgora'
Per portar a terme el projecte es compta amb l'ajuda de l'associació cultural Fang, que actua com a agent local. Joanot Cortès, un dels coordinadors d'aquesta entitat juntament amb Marta Sureda i Gala Miserachs, avança que els dos locals als quals s'estan enllestint els darrers detalls seran del tot polivalents. Consistiran en una botiga galeria, disposaran d'un estudi i un taller “on tant es podrà treballar, oferir activitats pedagògiques i fins i tot exposar obres”. Cortès, que no amaga la il·lusió i la dedicació que hi ha posat tothom rere el projecte, expressa: “La nostra voluntat és contribuir a recuperar el coneixement dels oficis i per això un dels puntals serà l'oferta pedagògica.” Pel que fa al futur més proper, avança que a partir de març hi ha la intenció de fer un mercat mensual sota les voltes amb parades d'artesans i artistes.
Carme Sais, la directora del Bòlit, espera que tant aquests espais sota la porxada com la plaça revisquin a mesura que s'omplin dels projectes dels artistes: escultura, ceràmica, pintura, disseny, moda i de qualsevol camp de les anomenades indústries creatives. “Convertir-ho en una àgora de les arts on els artistes podran organitzar exposicions i tallers, fer reunions i activitats professionals de tot tipus” , remarca.
Que els establiments estiguin situats al cor de Sant Narcís és un altre dels punts clau del projecte, que no amaga la voluntat expressa de contribuir a revifar la vida comercial d'un barri castigat per les obres del tren d'alta velocitat i, en els darrers mesos, per les obres a la plaça Montserrat que han tancat un dels seus accessos principals. En aquest sentit, Xavier Reyner, president de l'associació de veïns, veu amb molt bons ulls qualsevol iniciativa que tracti de dinamitzar la zona. “Veurem com es desenvolupa, però estem molt contents que s'impulsin iniciatives que donin vida a aquesta plaça, com fa temps que reivindiquem”.
Jornades Art Innova Girona
La inauguració d'aquest projecte s'emmarca dins la celebració demà i divendres de les Jornades Art Innova Girona al centre cultural La Mercè i al centre cívic de Sant Narcís, respectivament. Tal com informava ahir aquest diari, aquestes jornades presentaran els resultats del Bòlit Emprèn, el servei de suport a les indústries creatives de Girona que ha portat a terme el Bòlit al llarg de 2014, així com algun dels projectes que l'han inspirat i que són models de referència.
L'edició d'aquest any posarà l'accent en els processos de revitalització d'àrees urbanes a través de les arts enllaçant amb el projecte de La Volta, desenvolupat al barri de Sant Narcís. Per fer-ho es comptarà, entre altres, amb la presència de Polly Gifford, que parlarà del projecte de regeneració a través de les arts de l'àrea de St. Leonards-on-the-sea a Hastings, a càrrec de Polly Gifford, especialista en desenvolupament cultural estratègic (Hastings Borough Council).