Territori

No som tan lluny

Joan Tort

No sigueu ‘furros'!

Tota llengua té les seves característiques, singularitats i també els seus dialectes i parlars locals. I el català, com a llengua rica i mil·lenària, tampoc no se n'escapa. I la seva gràcia té, per exemple, que al Pirineu no es perdin algunes formes de parlar genuïnes i autòctones que enriqueixen l'idioma. Es tracta, sobretot, del pallarès, un dialecte que incorpora unes paraules pròpies i singulars i d'altres que tenen també el seu ús en pobles del Pla de Lleida.

Per tant, no sigueu furros!, és a dir, esquerps, i tasteu el pallarès per poder abidriar (veure alguna cosa des de lluny) els moixons (ocells) abans del bocafoscant (capvespre), ja que després apareixen els muricecs (rat-penats). I no sigueu fatos (ximples) que podrien trepussar (ensopegar) i acabar fent una cambuleta (tombarella).

Són només alguns exemples del ric vocabulari pallarès i que, precisament, fent tot tipus de tombarelles, l'associació cultural Cambuleta intenta difondre, preservar i promocionar al Pirineu, sobretot als dos Pallars.

La feina no se l'acaben i amb els pocs recursos disponibles es fa molta cosa per fer visible el pallarès. Per aquesta causa, per crear un espai de debat i també la promoció del dialecte d'una forma lúdica entre els més petits, l'associació Cambuleta ha organitzat una jornada que, sota el títol Pallarès per a xics i grans, se celebrarà demà dissabte a partir de les 17.00 hores a l'Oficina Comarcal de Turisme de Sort.

La jornada inclourà la presentació de treballs de recerca, l'anàlisi de l'actualitat del pallarès amb una taula rodona amb la participació d'Isaac Beà, filòleg i guanyador del premi Joan Solà de lingüística de la UdL amb El lèxic del Pallars Sobirà i la Vall Fosca a través de la seva fonètica, i de Noèlia Montlló, assessora lingüista per a sèries de televisió i teatre.

També es durà a terme la presentació de les darreres propostes infantils de Cambuleta, entre les quals destaquen un puzle i un joc de memòria per a petits i grans i una aplicació per a dispositius mòbils (parla pallarès) que serveix com a diccionari.

Els infants podran gaudir igualment amb els jocs de l'exposició Supo-supo amb el pallarès. Aquesta expressió significa trobar-se sobtadament amb algú i aquesta és també és la voluntat: topar-se amb aquesta llengua i conèixer-la.

Cambuleta fa un pas més amb aquesta jornada, incorporant aquest espai de debat i recerca, però segueix treballant, sobretot, per fer arribar la llengua del Pallars Sobirà i el Jussà als més petits. I ho fa des de fa anys amb aquesta exposició itinerant o amb l'edició de contes escrits en pallarès. I ja en són set! També amb activitats de contacontes a les escoles i aconseguint que en alguna aula es faci algun treball o sessions sobre el pallarès i els alumnes aprenguin que aquelles paraules que diuen els seus pares i avis s'han d'estimar i preservar. Mitja dotzena de centres ja han fet tallers en aquest sentit.

Cambuleta és una entitat sense ànim de lucre i, a part d'algunes petites ajudes puntuals, es finança les seves activitats amb la venda dels contes i d'unes samarretes amb mots propis del Pallars que tenen força èxit. Potxons (petons).

Suport de famosos
Personatges prou coneguts han donat suport a Cambuleta explicant anècdotes on algun mot pallarès hi està implicat. Gent com Carles Puyol, Pep Coll, Carles Canut, Josefina Castellví, Maria Barbal, Jaume Cabré o Núria García Quera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia