Teatre

el principi del camí

J. b

A la pista d'enlairament

L'escola Superior d'Art Dramàtic de l'Institut del Teatre de Barcelona presenta el resultat dels assaigs amb els alumnes de darrer curs. És el seu treball de final de curs que, sovint, posteriorment, es trasllada en diferents sales alternatives. La preparació ha pogut comptar amb direccions professionals dels mateixos professors de l'Institut del Teatre i una durada més llarga de preparació del muntatge, cosa que permet veure mirades més radicals que les que es puguin realitzar en les cartelleres professionals (amb un temps d'assaig molt més limitat). Les actuacions estan obertes al públic (fins cobrir tota l'ocupació) i són gratuïtes. Es preparen dues tandes als diferents equipaments de l'Institut del Teatre (Terrassa i Barcelona). Aquest cap de setmana es prepara John M, peça de teatre físic dirigida per Andrés Corchero inspirada en el llibre d'Oliver Sacks (L'home que va confondre la seva dona amb un barret), que es representarà al Teatre Alegria a Terrassa; El drac d'or de Roland Schimmelpfening, dirigida per Carme Portaceli (amb funcions al Teatre Ovidi Montllor); Instants, a partir de La fuite à cheval très loin dans la ville de Bernard M. Koltés i L'instant de Jean Marie Piemme, amb direcció de Ramon Vila (que es representarà al Teatre Estudi).

Passades les festes de Nadal (del 22 al 25 de gener) s'estrenaran les produccions Rent, el musical de Jonathan Larson, amb direcció de Joan Maria Segura (al Teatre Ovidi Montllor); Ciudadano Jesús, treball de creació de teatre visual a partir de textos de la Bíblia, dirigit per Jorge Picó (es representarà al Plató de l'Institut del Teatre); Atemptats contra la seva vida de Martin Crimp, amb direcció d'Antonio-Simon Rodríguez (al Teatre Estudi).

A escena, pugen 42 alumnes del darrer curs d'interpretació en les especialitats de teatre de text, teatre musical, teatre gestual i teatre visual. També cinc alumnes i quatre graduats d'escenografia han participat, amb el suport dels professors d'aquesta especialitat, en la construcció dels espais escènics. Fins i tot, els alumnes de l'Escola de Tècniques de les Arts de l'Espectacle de l'Institut del Teatre a Terrassa, són els encarregats de la part tècnica als controls de so, llum i maquinària escènica del muntatge John M. La tria dels textos per construir aquestes produccions busquen la contemporaneïtat, siguin textos teatrals o d'altres tipus de literatura.

Des de l'any passat, l'Institut del Teatre planteja un aparador nou per als acabats de llicenciar al seu centre. L'any passat van signar un acord amb el Teatre Nacional de Catalunya (que ja es cuinava des del 2010 amb la direcció de Sergi Belbel) per produir espectacles que permetin una especialització pedagògica (el treball del vers heptasíl·lab, per exemple, l'any passat amb Lo cantador de Serafí Pitarra). Per a aquesta temporada, s'està treballant, també amb directors vinculats a l'Institut del Teatre, una nova posada en escena de Tirant lo blanc, de Joanot Martorell, una peça que parteix d'un referent inequívoc: la dramatúrgia que va signar Calixto Bieito amb Carles Santos com a espectacle de presentació a de la cultura catalana a la Fira de Frankfurt del 2007. A més de la vessant pedagògica, el projecte també vol ser un aparador per als actors amb què aparèixer en un dels escenaris principals catalans.

Nou drac d'or a Barcelona
El treball que dirigeix Carme Portaceli és una mirada nova a una producció que va estrenar-se a l'Aka- dèmia amb Moises Maicas, de director. La peça va funcionar tan bé el gener passat, que s'ha fet una segona estada al novembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.