novel·la
jordi capdevila
Novel·la de guerra en temps de pau
La Neus, de 35 anys i amb una vida remoguda per una tragèdia familiar de petita i un amor idíl·lic cortesà des dels 18 anys, decideix tornar a l'Espluga de Francolí, poble on va néixer, per refer la seva vida. Una vegada pujada al tren de retorn, espigarà en les seves arrels, en els escenaris i persones properes de la infància i anirà descobrint que el seu passat és molt diferent al que li havien explicat, molt de bona fe, les persones que la protegiren en la seva orfenesa.
Serà en unes golfes de la casa de la seva àvia Montserrat, que li va fer de mare, on trobarà un dietari escrit expressament per a ella que li remourà les entranyes i descobrirà que les seves arrels no eren les que li van explicar.
Aquest dietari, una novel·la dins de la novel·la, un dels capitals bàsics de la narració, s'endinsa dins la capacitat destructiva física i psíquica de la Guerra Civil espanyola i les seves conseqüències posteriors. La Neus descobrirà una història d'amor profunda, truncada precisament per la ferotgia del conflicte, que serà el revulsiu que tindrà per enfocar la seva vida cap a camins de maduresa professional i sentimental. Si la Neus i la seva àvia són les protagonistes centrals de la narració, no es pot oblidar la força de personatges que no són gens secundaris, com el soldat de les Brigades Internacionals, Gerard, que la Neus descobrirà gràcies al dietari de l'àvia.
Una acceptable novel·la de M. Carme Poblet que enceta, ja madura, la carrera literària. Una narració que té un capital molt preuat en l'atmosfera que recrea de la violència salvatge de la de Guerra Civil i les seves seqüeles. Un relat, però, que deixa una estela de pau i esperança fructífera.