Gratar el modernisme

Presenten un llibre amb prop de tres-centes referències modernistes al llarg de tota la comarca

Han estat set mesos de feina però ha valgut la pena per descobrir les joies del modernisme amagades a la comarca. La fotògrafa Marga Cruz i el periodista Pep Andreu han tornat a treballar plegats en el que ja és el seu tercer llibre Modernisme al Maresme. L'arquitectura entre dos segles. L'un i l'altra van coincidir ahir en el fet que han estat els primers sorpresos de tot el que s'amaga al Maresme. Aquesta primera edició, ja que amb tot el material recopilat ja pensen en una segona, mostra fins a 295 referències del modernisme. La fotògrafa assenyala com ha fugit de les façanes per buscar també els detalls característics del moviment com ara vitralls, forjats o mosaics. De les prop de 8.000 fotografies que va arribar fer, de les quals només una petita part es poden contemplar, assegura que va quedar impressionada pels racons d'una de les cases que va visitar a Arenys de Munt. «A Villa Cristina vaig descobrir una rajola amb un gat i un ratolí en què ni la propietària s'hi havia fixat», explicava.

El periodista Pep Andreu comenta algunes de les imatges, però a cada municipi surt una relació de tots els edificis modernistes catalogats segons Patrimoni de la Generalitat. De fet el llibre és un treball que ha permès actualitzar aquestes dades de molts pobles. Tal com va explicar ahir Pep Andreu durant la presentació, hi havia moltes fitxes desfasades, ja que apareixien edificis com el Teatre Clavé de Mataró o el Gall d'Or de Calella, ja inexistents. El llibre amb pròleg de l'arquitecte mataroní Agapit Borràs, aporta una visió molt complerta del moviment modernista, ja que s'hi poden veure cases senyorials, però també la vessant més industrial d'aquest corrent artístic o la importància que van tenir els mestres d'obra en aquesta època. És l'exemple de les cases del carrer Sant Agustí de Mataró, fetes per Jeroni Boada. Els autors van voler agrair la col·laboració dels qui els han obert les portes de casa seva per mostrar elements molt característics del modernisme, com ara rentamans o ceràmiques.

Els dracs abunden

«He quedat sorprès de la gran quantitat de dracs de forja que tenim», comenta irònicament el periodista, molts dels quals passen desapercebuts als nostres ulls passejant pel carrer. Un d'aquests s'amaguen en unes columnes de can Banús a Vilassar de Dalt. El llibre, del qual s'ha fet una edició de 2.000 exemplars, compta amb el suport de bona part dels ajuntaments i de Caixa Laietana. Ahir es va presentar a la casa Coll i Regàs, una de les joies del modernisme a Mataró que també surt recollida al llibre.

Aprofitar l'atractiu de la comarca

El modernisme és un dels atractius que té la comarca i això s'ha d'aprofitar. Amb això van coincidir ahir tant els autors del llibre com l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, que va assegurar que s'ha de fer valdre i donar a conèixer millor els autors de cada municipi i d'això, fer-ne un valor més. L'autor del llibre assenyalava la importància d'anar més enllà de l'obra de Gaudí amb què molts relacionen el modernisme i que cada municipi ha de fer un esforç per fer valdre els seus escultors i arquitectes locals. En aquest sentit les escoles de cada poble també haurien de fer la seva aportació per treballar els que tenen més a prop de casa com Puig i Cadafalch a Mataró, Domènech i Montaner a Canet o Bassegoda al Masnou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.