Territori

cinema

Sandra Pérez

Dues dècades de talent al servei del cinema

L'Escac tanca un any rodó amb la celebració del vintè aniversari i la millora d'instal·lacions

“Formem la gent perquè expliqui històries i nodrim la indústria de bons professionals”, assegura Aritz Lekuona, el cap de màrqueting de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac). Coneguda com “la masia del cinema català”, l'Escac ha consolidat en les darreres dues dècades un model d'aprenentatge basat en la pràctica i l'aprofitament de sinergies, i s'ha situat com un dels centres de referència en el món del cinema i l'audiovisual. De l'Escac, adscrita a la Universitat de Barcelona (UB), han sorgit directors reconeguts com ara Juan Antonio Bayona, Kike Maíllo, Marçal Forés o Mar Coll, però també tot un reguitzell de grans professionals de la indústria cinematogràfica com per exemple Aina Calleja, Carlos Catalán, Oriol Capell, Bet Rourich i Òscar Faura. La llista de premis també és rellevant. En les cinc darreres edicions dels Goya s'han aconseguit tres premis a la millor direcció novella. A més, també hi ha hagut nominacions a millor muntatge, efectes especials i so en els darrers anys. El públic també ha reconegut, indirectament, la tasca de l'escola col·locant dues pel·lícules d'exalumnes, Lo imposible i 3 bodas de más, a les primeres posicions del box office de l'Estat.

“Anem a la recerca de gent amb talent. Del centre sorgeix una amalgama de professionals que omplen diferents funcions dins de la indústria”, explica Lekuona. Tot i que la filosofia ha estat la mateixa des del principi, algunes coses han canviat en vint anys començant per la matèria primera; els estudiants i les seves famílies: “Els pares han perdut la por de l'audiovisual. És una carrera més.” Els alumnes són més joves que al principi i, a causa del boom de l'audiovisual, molts han tingut accés a maquinària i coneixements previs. “A l'Escac hi ha estudiants de 25 nacionalitats diferents”, apunta Lekuona abans de comentar que per entrar al centre cal fer un examen d'ingrés. Un cop a dins, el futur director d'art o de so, productor, guionista o muntador, entre d'altres futures professions, entra en un món de noves experiències. “A l'escola es pot fer gairebé de tot i cada alumne té un temps per experimentar, per trobar el seu camí perquè no tots seran directors però sí que poden ser bons en el seu treball”, afirma el responsable de màrqueting.

L'escola ha aprofitat, en el darrer any, la celebració de l'aniversari per ampliar les instal·lacions i prendre la forma d'un estudi de cinema on es poden fer tots els processos necessaris de preproducció, rodatge i postproducció, excepte el revelat. D'entre els nous espais, destaca un plató de 280 metres quadrats que va inaugurar el mes de novembre passat el director de cinema Pedro Almodóvar, com a padrí de l'aniversari. S'hi han incorporat més novetats, com la posada en marxa de dos cursos: un màster en cinematografia i un curs de construcció efímera en cinema i mitjans audiovisuals per completar la formació dels estudiants de les escoles de fusteria que vulguin entrar en aquest món.

Els orígens de l'Escac

La vocació professionalitzadora i experimental de l'actual escola de cinema de Catalunya s'explica, en part, pels seus orígens. L'any 1994 naixia l'Escac com a evolució dels estudis que es feien al Centre Calassanç de formació professional. Potser, però, el que fa de l'Escac un centre diferent és que es tracta d'una fundació sense ànim de lucre on tots els diners s'aboquen a la formació, segons comenta Lekuona. En aquest sentit, i coincidint amb el 20è aniversari, la direcció de l'escola s'ha compromès a dedicar el 5% del pressupost anual a la concessió de beques a estudiants amb talent, a més de reforçar els cursos d'estiu per garantir la formació dels futurs professionals. Estudiar un curs a l'escola de cinema suposa un desemborsament de poc més de nou mil euros.

El futur de l'escola de cinema implica aconseguir reduir la distància que encara hi ha entre la formació i la professionalització dels alumnes. La creació d'un nou màster oficial l'any 2017 serà un pas endavant en aquest sentit ja que el que es pretén és “donar més hores de vol als alumnes”. Però, a més, volen continuar apostant per la productora de l'escola, que ha donat bons resultats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.