cultura

JOSEP TARRÚS

HISTORIADOR. EXCONSERVADOR DEL MUSEU ARQUEOLÒGIC COMARCAL DE BANYOLES

“En el fons, al neolític eren com nosaltres”

Va fer la seva primera excavació el 1972 i la primera peça que va desenterrar va ser una ceràmica prehistòrica

Quan va començar al Museu Arqueològic, la clau la guardava un flequer veí

UNA SEGONA CASA
Josep Tarrús, fotografiat al pati del Museu Arqueològic de Banyoles, l'antiga Pia Almoina, un recinte íntimament relacionat amb la seva carrera professional
Aquest paisatge que tenim tots al cap, amb clapes de boscos i camps, és un invent del neolític
A la gent, li interessen les coses boniques, que s'entenguin
amb facilitat i
impressionin

Josep Tarrús i Gal­ter (Girona, 1949) s'acaba de jubi­lar com a con­ser­va­dor del Museu Arqueològic Comar­cal de Banyo­les, on va entrar el 1976. Durant gai­rebé qua­tre dècades n'ha estat l'ànima i el motor.

D'on li ve la vocació per la història?
Als 14 anys ja tenia clar que m'agra­dava. Tenia una ger­mana més gran que jo, la Carme, que havia fet història i jo, en veure-ho, m'hi vaig sen­tir atret. Ales­ho­res m'agra­dava la història en gene­ral, que si grecs, que si romans, que si egip­cis...
On va estu­diar?
Al grup esco­lar Bru­guera de Girona fins a quart de bat­xi­lle­rat i després vaig anar a l'ins­ti­tut fins al PREU i, segui­da­ment, vaig sal­tar a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona. Vaig fer història gene­ral, cen­trada en antiga i medi­e­val (en canvi, la moderna no la vaig fer tant), i quan ja estava a punt d'aca­bar, em vaig apun­tar a l'espe­ci­a­lit­zació d'història antiga.
Eren dos anys més?
Sí, vaig pen­sar que valia la pena. I a més, vaig deci­dir-me a fer una altra espe­ci­a­lit­zació, que era arque­o­lo­gia. Final­ment em vaig endin­sar en la pre­història, segu­ra­ment influ­en­ciat per pro­fes­sors molt bons. Vaig tenir Miquel Tar­ra­dell, per exem­ple. Era gent molt entu­si­asta.
Què el va atraure, de la pre­història?
Volia saber què hi havia abans del que més o menys ja era cone­gut. Pensa que el que ens expli­ca­ven de pre­història a bat­xi­lle­rat –tot i haver-hi pro­fes­sors extra­or­di­na­ris, com ara Sobrequés– era sobre els nean­der­tals, la mandíbula de Banyo­les, els Homo sapi­ens sapi­ens i després ja saltàvem als romans, com qui diu. Hi havia un buit molt gran. La meva curi­o­si­tat anava cap aquí: “Què passa? Com és que hi ha aquest buit?” Alguns pro­fes­sors de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona van ser els que ens van començar a obrir els ulls a tots. Jo ho veia una mica com la història dels pio­ners, una gent que va des­co­brir Europa abans que els grecs, els romans o altres impe­ris de con­que­ri­dors com els egip­cis. Gent que de mica en mica, al llarg de mil·len­nis, es va anar apo­de­rant d'Europa. Una mica com els colons del Far West ame­ricà. Em va fer gràcia i pot­ser per això vaig aca­bar cen­trant-me en el neolític: amb una gent que ve de fora i de mica en mica es va apo­de­rant d'un con­ti­nent.
Les expec­ta­ti­ves que tenia ales­ho­res s'han com­plert?
No m'han pas dece­but. Home, a vega­des pen­ses que podries haver fet altres coses o fer-les d'una manera dife­rent.
S'en recorda, de la pri­mera peça que va desen­ter­rar?
Mira, vaig començar a exca­var el 1972, al jaci­ment de Medi­ona. De fet, hi vaig anar com a fotògraf. En aque­lla època exca­vava poca gent i pràcti­ca­ment tots eren nois. Les noies a qui dei­xa­ven exca­var eren molt comp­ta­des, els pro­fes­sors no n'hi volien perquè deien que no sabien fer anar el pic... En aque­lles pri­me­res exca­va­ci­ons vaig des­co­brir que les coses esta­ven super­po­sa­des, i em va fer molta gràcia. Pen­sar que tu estàs vivint en un lloc i, sota teu, hi ha capes i capes d'història. El pri­mer que vaig desen­ter­rar? Era ceràmica pre­històrica. Jo estava acos­tu­mat a la de la Bis­bal i la que hi havia per casa [riu] i ima­gina't des­co­brir una peça impo­nent, de parets grui­xu­des, pre­pa­rada per resis­tir el foc! Això em va sor­pren­dre força i la ceràmica aca­ba­ria sent una de les meves grans pas­si­ons. També ho serien altres coses, com ara la indústria òssia, però real­ment la ceràmica va ser una cosa que em va sor­pren­dre perquè era dife­rent, però alhora, molt simi­lar a l'actual.
Hem evo­lu­ci­o­nat menys
del que ens pen­sem?
És que si t'hi fixes, un pagès del segle XIX era molt simi­lar a un pagès del neolític. A la Draga mateix, hem tro­bat eines que són cla­va­des, exac­tes, a les que es feien ser­vir fa uns anys. I és que la funció fa la cosa: si tu has de plan­tar un pèsol, l'estri ha de ser el mateix ara que 3.000 anys abans de Crist. Són coses que et fan veure que les seves solu­ci­ons tècni­ques eren molt sem­blants a les nos­tres. A mida que vas conei­xent-los et vas apro­pant a aquesta gent i els perds el res­pecte, per dir-ho d'alguna manera, perquè veus que, en el fons, eren exac­ta­ment iguals que nosal­tres. Sim­ple­ment, no dis­po­sa­ven de la tec­no­lo­gia que hem acu­mu­lat nosal­tres. Però el més bàsic per poder sobre­viure, en un món de rama­ders, page­sos i recol·lec­tors, ja ho tenien com nosal­tres.
Podem apren­dre d'ells?
Jo crec que sí. Ara està molt de moda el tema de l'eco­lo­gisme. Doncs aque­lla gent ja ho sabia. Els pri­mers grans des­truc­tors de bos­cos van ser els del neolític, però van saber atu­rar-se a temps. Els pri­mers del neolític van des­fo­res­tar molt perquè havien d'obrir camps de con­reu, però alhora res­pec­ta­ven els bos­cos perquè, si no en tenien, no tenien matèria pri­mera. De seguida van saber que havien de guar­dar taques de bos­cos, zones on anar a bus­car la matèria pri­mera que neces­si­ta­ven per fer les cases o per cons­truir les seves eines. D'alguna manera eren gent molt més cons­ci­ent de tot això. El gran dal­ta­baix va venir en l'època dels grans impe­ris, començant pels romans. Més enda­vant, l'imperi espa­nyol seria famós per haver-se car­re­gat tots els bos­cos de Cas­te­lla i de la Península en gene­ral per poder cons­truir l'Armada. Tots els grans poders fan coses des­me­su­ra­des, ara bé, petits gru­pets de 25 o 100 per­so­nes, que viuen en un poblat i bus­quen només sobre­viure, el que fan al vol­tant és més que res neteja i no pas des­trossa. I també orde­na­ment. Aquest pai­satge que tenim tots al cap, amb cla­pes de bos­cos i camps, és un invent del neolític. Nosal­tres per­ce­bem aquests pai­sat­ges o un ramat de vaques com a símbol de riquesa, igual que la gent del neolític. Els ramats de cabres, que en aque­lla època supo­sa­ven una gran pros­pe­ri­tat, entre nosal­tres ha per­dut aquest sim­bo­lisme, però a l'Àfrica encara no.
A vostè, se'l rela­ci­ona molt amb el jaci­ment de la Draga. Abans, però, havia tre­ba­llat en molts altres.
Sí, jo havia exca­vat en coves i, prin­ci­pal­ment, en dòlmens a l'Empordà. La Draga es va poder exca­var perquè va sor­tir l'opor­tu­ni­tat en el moment adi­ent. Com passa algu­nes vega­des, tot va ser fruit de la casu­a­li­tat. Men­tre feien les obres de la Vila Olímpica un afi­ci­o­nat de Girona, Joan Abad, va tro­bar una ceràmica car­dial, el frag­ment d'un os d'un bou i em sem­bla que una pet­xina. Amb aques­tes poques coses vam poder deduir que allà hi havia un assen­ta­ment del neolític antic.
Segur que no s'ima­gi­na­ven l'enver­ga­dura del jaci­ment.
No, perquè els pre­his­to­ri­a­dors estem acos­tu­mats a espais petits, com ara coves. Rara­ment tre­ba­lla­ves en un poblat perquè els poblats són molt difícils de tro­bar. Una cova o un dol­men estan pre­sents en el pai­satge, però un poblat està enter­rat i ha de ser per casu­a­li­tat que enso­pe­guis amb mate­ri­als que han sor­tit a la superfície. Jo només m'hi he tro­bat dos cops: a la Draga i a Ca n'Isaac, a Palau-Saver­dera.
Sota els blocs de pisos de la Vila Olímpica, hi van que­dar res­tes impor­tants?
No. A la zona cons­truïda, de seguida sor­tia la roca.
Quan es va incor­po­rar al Museu Arqueològic?
Vaig començar el setem­bre del 1976. Havia fet opo­si­ci­ons a pro­fes­sor en un ins­ti­tut de Girona i just quan estava a punt d'incor­po­rar-m'hi em va sor­tir l'oferta d'aquí, a través de la Dipu­tació. Bus­ca­ven algú que es fes càrrec d'aquest museu, d'igual manera que van dema­nar a Narcís Soler que es cuidés de les coves de Serinyà. Fins ales­ho­res, del museu se'n cui­dava el Cen­tre d'Estu­dis Comar­cals de Banyo­les, que diri­gia Jaume Butiñà, però ho van tras­pas­sar a l'Ajun­ta­ment.
Devia ser molt dife­rent que ara, no?
Bé, el museu cons­tava d'unes vitri­nes amb una caixa i calai­xos a sota per guar­dar-hi mate­ri­als. El 1949 havien mun­tat la Sala Coro­mi­nas i quan jo hi vaig entrar estava atapeïda de mobles d'aquests.
Hi havia força visi­tants?
No gai­res. No hi havia con­serge i per entrar-hi s'havia d'anar a dema­nar la clau a can Jepet (el fle­quer del davant del museu). Jo em vaig cui­dar de visi­tes esco­lars, con­cer­ta­des entre set­mana, i els diu­men­ges un poli­cia muni­ci­pal obria per als visi­tants indi­vi­du­als. Com que no teníem per­so­nal, jo em cui­dava de gai­rebé tot. I com que vivia aquí a la vora, em tenien a mà per si sor­tia un impre­vist o si es pre­sen­tava una escola amb la qual no comp­ta­ves. No fit­xava, però havia de fer mol­tes més hores de les que em toca­ven.
També devia tenir els seus avan­tat­ges.
Home, sí. En gene­ral, els arqueòlegs de la meva gene­ració que vam entrar en museus ho vam fer en llocs petits com era aquest, men­tre que els que tenien altres espe­ci­a­lit­za­ci­ons van entrar en museus d'art, més grans. A diferència dels grans museus arqueològics (com el de Cata­lu­nya, de Bar­ce­lona), que es dedi­ca­ven a expo­sar peces boni­ques, fos­sin d'on fos­sin, els locals esta­ven lli­gats al ter­ri­tori. Quan jo vaig arri­bar ja hi havia un fons, apor­tat pel Cen­tre d'Estu­dis, que havia fet una feina molt impor­tant.
Tinc la sen­sació que, per com­pa­ració a la importància de les peces que s'hi mos­tren, aquest museu és poc cone­gut.
Podria ser. Passa que el gran públic té més tendència als museus d'art. Sí que hem acon­se­guit atraure els grups d'estu­di­ants, tant de la comarca com de fora. De fet, de museus dedi­cats a l'arque­o­lo­gia en gene­ral, en que­den tres o qua­tre a tot el país. La majo­ria dels museus locals es dedi­quen a temes etnològics (el suro, per exem­ple), que atra­uen més fàcil­ment el turisme. A la gent, li interes­sen les coses boni­ques, que s'enten­guin amb faci­li­tat i impres­si­o­nin. Aquí tenim almenys deu o dotze peces que podrien estar per­fec­ta­ment en un museu naci­o­nal. I qual­se­vol peça de fusta de la Draga podria estar en qual­se­vol museu d'arque­o­lo­gia del món perquè n'hi ha poquíssi­mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia