Opinió

etcètera

núria puyuelo

Libèl·lula

Dijous de la setmana passada, el servei lingüístic de l'Optimot, que fa pocs dies que s'ha estrenat a Twitter, va fer una piulada fent una crida: “Com en dieu, vosaltres, d'aquesta imatge?” A la imatge enllaçada sortia ni més ni menys que una libèl·lula. La crida va tenir efecte i en poques hores van recollir prop d'una quarantena de mots d'arreu del territori dels Països Catalans: avió (o avionet), borinot, bruixes, calabruixa, cavall de bruixa, cavall de Sant Martí, cavall de serp, cavallet, cavallet d'acer, cavallet del diable (o dimoni), cavallet volador, cevil, damisel·la, dotó de bassa, espantadimonis, espiadimonis, estiracabells, farrer, guitarró, helicòpter, jolibeu, maroteta, pare vicari, parecabots (o parecabotes), parit, parot (o parotet), pixaví, reiet, remiqueri, rodabasses, rodadits, senyoreta, serpent... i l'endemà encara en sortien uns quants més. Déu n'hi do, quants mots per anomenar un insecte tan inofensiu.

Les xarxes socials tenen aquest gran avantatge: posen en contacte a l'instant persones de qualsevol punt del planeta, i en aquest cas parlants de tot el domini lingüístic català, perquè tothom hi pugui dir la seva. La rapidesa de la xarxa desafia qualsevol treball de camp, la informació viatja ràpidament i des de qualsevol punt, tot i que també cal dir que, com qualsevol informació que ens arriba d'internet, després caldria contrastar-la des del punt de vista lingüístic.

Hem de saber aprofitar aquestes eines que ens donen les noves tecnologies per difondre la nostra llengua, per això animo l'Optimot a organitzar aquests saraus lingüístics a la xarxa, perquè de segur que n'aprendrem molt els uns dels altres.

De la mateixa manera, desitjo que resolguin molts dubtes lingüístics, igual que des de fa temps fan els perfils de Twitter de @aixocomesdiu, @Catala_Correcte, @flaixllengua, @btvllengua , @catalaugt, @apuntlinguistic, @sarriamasia i @barbarismes, perquè posant a l'abast dels usuaris la nostra llengua segur que ens desacomplexarem una mica i la farem servir més espontàniament, que bona falta ens fa. I als usuaris de les xarxes els dic que preguntin, que preguntin qualsevol dubte de llengua que tinguin, per més elemental que sembli, perquè així, entre tots, hi posarem el nostre granet de sorra.

Sabíeu que...
L'Optimot (un servei que ofereix la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Catalans i el Centre de Terminologia Termcat) és a Twitter des de l'11 de febrer i en poc més d'una setmana ja tenia 4.500 seguidors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.