cultura

Cloenda de l'Any Moragues a Sant Hilari i al Born

L'heroi de la guerra de Successió centra xerrades i actes fins a l'abril

Hi haurà una fira sobre el conflicte del 1714

L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm completarà a l'abril els actes de commemoració de l'Any Moragues –va començar el 2014– i ho farà amb la
col·laboració del Born Centre Cultural de Barcelona, que dirigeix Quim Torra. Divendres comença un cicle de quatre xerrades sobre l'heroi de la guerra de Successió que es completarà el dia 27 sobre les restes de la Barcelona del segle XVIII.

Les tres conferències a Sant Hilari tindran lloc a la Sala Noble (antiga cooperativa) a les vuit del vespre. S'estrenarà l'historiador Joaquim Albareda aquest divendres amb L'aposta catalana a la guerra de Successió. El seguiran el doctor en arquitectura i en història Albert Garcia Espuche amb Una societat assetjada: Barcelona 1713-1714 el dia 13, i finalment l'historiador local Francesc Miralpeix presentarà Art i arquitectura en temps de guerra i pau el dia 20. A Barcelona, el divendres 27 a la tarda (a les 7) a l'auditori annex del Born, Antoni Pladevall parlarà de la biografia del general del bàndol austriacista a El general Moragues.

‘L'heroi oblidat'

Les activitats a Barcelona es completaran el dia 27 amb una ofrena al general Moragues al Pla de Palau i portes obertes al Memorial 1714, a la plaça del Fossar del Moreres. El dissabte 28 hi haurà un espectacle infantil i el diumenge 29 activitats de recreació històrica, una conferència i la projecció del documental El general Moragues, l'heroi oblidat, que va rodar la productora garrotxina Zeba Produccions. En la conferència (a les 6 de la tarda), l'historiador Antoni Muñoz i l'antropòleg Albert Sánchez Piñol exposaran Noves dades i informacions sobre el general Moragues. Sánchez Piñol és l'autor de la triomfadora 1714.

Josep Moragues i Mas va néixer a Sant Hilari el 1669. Va morir decapitat i esquarterat a Barcelona el 1715, després d'una delació i quan se n'anava cap al regne de Mallorca juntament amb altres militars.

A banda de les tres xerrades del març, l'Ajuntament de Sant Hilari organitza a l'abril una fira ambientada en la guerra de Successió. La regidora de Cultura, Carme Benages (CiU), destaca que els actes de cloenda volen ser populars i culturals.

El dissabte 25 hi haurà tallers de maquillatge, xanques i parades de recreació del 1714. A la tarda, trobada de colles bastoneres i, a les 11 de la nit, al pavelló, concert d'Els Pets i Miquel del Roig. L'endemà (el diumenge 26), hi haurà mitja marató, marató salvatge i de Guilleries Exprés en BTT, i taller de robòtica a la cèntrica plaça Moragues.

El juny del 2014, l'Ajuntament va inaugurar la ruta Moragues per les Guilleries. Hi va assistir el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada. A l'octubre, van batejar un gegant en honor al general, que és a la seu consistorial.

LA FRASE

Hem pretès que els actes de cloenda siguin de caràcter popular i incloguin les xerrades culturals
Carme Benages
regidora de cultura de Sant Hilari sacalm (CiU)

LES DATES

06.03.15
és el dia de ‘L'aposta catalana a la guerra de Successió'. Joaquim Albareda fa la primera xerrada del cicle.
29.03.15
és la data de l'últim dia d'actes al Born Centre Cultural. S'hi veurà el documental sobre Moragues.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia