novel·la
xavier serrahima
Moments obscurs de personatges cèlebres
El que tenen de bo les grans figures històriques –i no crec que hi hagi gaire dubte que Albert Einstein va posseir una de les ments més colossals del segle XX– és que no s'exhaureixen mai, que sempre ens poden reservar sorpreses. Més a més amb el pas dels anys, quan els arxius personals es van donant a conèixer i allò que van pretendre en vida mantenir ocult va sorgint a la llum.
Segurament una part de l'incontestable èxit que ha aconseguit El cas Eduard Einstein al mercat francès es deu en gran part a l'interès un xic obscur que desvetllen els vessants més obscurs dels personatges cèlebres: per més que el fet que l'incommensurable científic en marxar als Estats Units deixés el fill petit del seu matrimoni internat en una clínica psiquiàtrica no sigui, pròpiament, un secret, no hi ha dubte que és una de les seves facetes més desconegudes.
Relació entre pare i fill
A Eduard, el fill abandonat, per més que en la seva immaduresa mental tingui visions i senti veus, no li caldrà arribar a un tal extrem, però sí que li caldrà aprendre a viure sense pare; aprendre a viure com si ell, el fill d'una de les persones més reconegudes del planeta, fos orfe; i no com si s'hi hagués quedat una vegada, com li acaba succeint, més aviat o més tard, a tothom, sinó moltes: cada vegada que Albert Einstein no el va a veure: “Ja he dit que era un pare absent. Ara ja és l'home invisible”; “La mort del pare no m'ha canviat gens. De fet, per a mi el pare ja feia temps que era mort.”