cultura

Més que llibres a la Mina

Els usuaris de la biblioteca expliquen en un volum la seva experiència

L'equipament va ser rebut amb reticències, però s'ha anat consolidant

Els responsables en destaquen la tasca social

Primer, llegir una estona i després, jugar, l'estratègia per als més petits

De la indiferència a l'acceptació, així ha estat la percepció dels veïns de la Mina cap a la seva biblioteca, que l'any passat va celebrar el cinquè aniversari. Que els usuaris se l'han fet seva ho demostra el llibre editat amb motiu dels cinc anys de funcionament, elaborat a partir de les reflexions, felicitacions i desitjos per al futur que expressen 170 veïns del barri, que el personal de la biblioteca Font de la Mina va recollir al llarg de l'any passat. “Quan va obrir, vaig pensar que no tindria gaire èxit, però m'alegro d'haver-me equivocat”, explica l'Alan, en una reflexió que coincideix amb el procés que ha anat fent l'equipament.

Els inicis no van ser fàcils. Amb el barri immers en una profunda transformació, començava a materialitzar-se un equipament que fins aquell moment no havia existit. Partia de la base d'un projecte dissenyat durant els anys noranta pels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós. Es volia aixecar un edifici emblemàtic que s'havia de convertir en lloc de trobada i espai de centralitat d'una zona tradicionalment mancada d'equipaments públics. En el moment de la inauguració, el juny del 2009, el barri patia de ple la crisi econòmica global i els veïns van recelar de la utilitat d'una despesa milionària en una zona amb tantes mancances socials.

“Per a què volem tants llibres si no sabem llegir?”, era la pregunta de molts. La majoria mai havien trepitjat una biblioteca i tenien molts dubtes sobre el seu funcionament. “N'hi havia que es pensaven que el llibres que s'emportaven a casa no calia tornar-los i mares que creien que era un espai on podien aparcar les criatures”, explica la directora de la biblioteca, Montserrat Espuga. Ella i el seu equip van tenir clar que la tasca de difusió cultural de l'equipament havia d'anar acompanyada d'una feina de caire social i d'acompanyament dels usuaris. “No n'hi havia prou amb seure darrere el taulell i esperar que la gent vingués a buscar llibres, calia oferir a cadascú allò que li podia interessar”, assegura. Fruit d'aquesta reflexió es van fer canvis per acostar-se als gustos dels usuaris. Un dels que més èxit han tingut ha estat el canvi d'ubicació dels àlbums il·lustrats. “Hi ha adults que volien llegir Mortadel·lo o Astèrix, però els feia vergonya anar-los a buscar a la zona infantil”, manté Espuga. Un altre dels productes amb més èxit són les revistes de cuina, molt populars entre les dones d'ètnia gitana, que representa un volum important d'usuaris. La fan servir sobretot mares amb fills petits, tot i que des de ben menuts ja s'hi acosten sols, fet pel qual han hagut de ser permissius amb l'edat mínima d'entrada de nens sols. Són conscients que la biblioteca és l'alternativa a moltes hores de carrer, sobretot per vacances escolars, i aprofiten per fomentar la lectura a través d'activitats lúdiques. Coneixen bé la realitat de l'entorn. “Som una biblioteca social i hem de seguir complint aquesta funció perquè els usuaris ho demanen i ho agraeixen.” Per això no és estrany veure persones sense sostre que hi passen els dies de fred i pluja.

El president de l'arxiu històric i centre de documentació de la Mina, i profund coneixedor de la realitat del barri, Josep Maria Montferrer, reconeix el paper de la biblioteca com a centre de participació, però vol defugir triomfalismes. “A la Mina, els avenços sempre es fan a petites passes”, conclou.

LES FRASES

Som una biblioteca social i hem de seguir complint aquesta funció perquè els usuaris ho demanen i ho agraeixen
Cal oferir atenció personalitzada a tothom que fa servir aquest espai
Montserrat Espuga
directora de la biblioteca font de la Mina
7
professionals
treballen a l'equipament: la directora, una bibliotecària, quatre auxiliars i el conserge.
3.894
carnets d'usuari
ha expedit la biblioteca, el que representa un 40% de la població del barri de la Mina.

Fomentar la lectura amb pernil ibèric

Els grups de forment de la lectura s'asseuen en butaques en un espai que vol semblar més el saló de casa de la iaia que no pas la sala d'un edifici modern i funcional. El personal de la biblioteca ha volgut aportar caliu a una activitat en què els participants xerren sobre el que han llegit, però sobretot de la seva experiència personal. “Aquí no es parla d'alta literatura, ni falta que fa”, explica la directora. El que es pretén és obrir-los nous universos a través del llibres i despertar-los el plaer per la lectura. Josep Maria Montferrer és l'encarregat de conduir un grup de dones amb un nivell molt bàsic de lectura que, quan van arribar al barri procedents de les barraques, eren pràcticament analfabetes. Ell ha aconseguit que gaudeixin llegint i ho ha fet a través d'uns textos ben particulars. I és que aquestes dones llegeixen i comenten llibres de mitologia grega. “Es tracta d'un univers ple de paral·lelismes amb el nostre món”, argumenta Montferrer. La lectura és només l'excusa per poder parlar de la pròpia existència quotidiana. Per si això no fos suficient, la biblioteca ha assajat nous sistemes de foment de la lectura. El Nadal del 2012, l'equipament va sortejar entre els usuaris que agafaven material en préstec una panera amb llibres i un pernil ibèric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia