Alpha Blondy i La Pegatina faran els dos concerts més massius del tercer Ítaca
El festival cultural empordanès arrisca amb l'objectiu de consolidar una oferta diferenciada
Mantenen la venda de pomes com a entrades amb l'IVA reduït
La tercera edició del festival Ítaca, Cultura i Acció aposta enguany per la consolidació del cicle, en què fidels a una programació repartida per pobles i ciutats de l'Empordà, i amb formats i grups sovint allunyats de l'òrbita més comercial, no defugiran dos concerts de format més multitudinari. El primer tindrà com a protagonistes La Pegatina, el 20 de juny, a l'espai Barraques de Torroella de Montgrí. I el segon durà, el 3 de juliol a l'escenari de la platja de Port Bo de Calella de Palafrugell, la formació de reggae Alpha Blondy and The Solar System. Serà l'únic concert a Catalunya de la banda de l'ivorià Seydou Koné, considerat l'hereu de Bob Marley i excomponent de la seva mítica formació, The Wailers.
Aquest cop l'Ítaca té com a preludi la xerrada -concert d'aquest dissabte a la Bisbal, però el tret de sortida del festival el donarà la ja tradicional marxa popular al Montgrí, el 17 de maig, amb la lectura de la carta de presentació d'enguany i una jornada reivindicativa de la cultura i el canvi social. Entre les propostes musicals, el director del festival, Fran Arnau, esmenta dues “batalles de galls”, duels entre cantautors com ara Cris Juanico i Guillamino –22 de maig a la Sala de Torroella– i Joan Colomo, Joan Pons (d'El Petit de Cal Eril) i Mau Boada (Esperit!) –el 6 de juny al corral del festival a la Pera. Al final de cada batalla, el públic decidirà qui en surt victoriós, un format adaptat de la música hip hop.
Altres propostes les oferiran Anna Roig i L'ombre de ton chien, amb un espectacle a Gualta (5 de juny) per repassar deu anys de carrera; Albert Pla i el guitarrista Diego Cortés (el 13 de juny al pedró de Pals), i Els Pets, a la plaça del Castell de la Bisbal en la seva gira 3.0 el 26 de juny. L'endemà, 27 de juny, Carles Benavent farà quartet amb Roger Mas, Carles Blavia i el trompetista Raynald Colom a la Pera, per commemorar els nou anys del Jazzpera. Dies abans, Mas també oferirà un concert en solitari, el 19 de juny a Púbol.
Teatre i altres expressions
El festival continuarà venent pomes perquè la gent accedeixi als espectacles, per gravar l'entrada amb el tipus reduït del 4% i desafiar el 21% de l'IVA cultural. A més de les propostes musicals, en la programació destaca una obra de teatre amb compromís social: Un trozo invisible de este mundo, de Juan Diego Botto –guanyadora de quatre premis Max–, el 12 de juny a Palafrugell. I la Poepera, un festival de poesia i música comissariat per Fiona Morrison, que el 28 de juny estarà dedicat a Ramon Llull.
Xerrada sobre canvi social a la Bisbal
Respecte a les dues primeres edicions, aquest any el festival s'estrena amb un acte carregat d'ideologia i reivindicació a la Bisbal. Començarà a partir de les 19.30 h al Mundial amb la xerrada Nous referents del canvi social, amb la presència de l'economista i activista Arcadi Oliveres, el cantant Pau Llonch, Marta Sibina i Albano Dante –de Cafè amb Llet, Mariana Huidobro (Ciutat Morta) i altres veus dels Iaioflautes de Girona i el setmanari La Directa. I a les 23 h, a la Sala l'Alternativa bisbalenca, el col·lectiu Lágrimas de Sangre i el grup revelació local Exèrcit d'Alliberament Musical obriran el festival amb un concert de rap combatiu. El 19 de juny, abans del concert de Púbol, els organitzadors també han convidat la metgessa, teòloga i monja Teresa Forcades a reflexionar sobre el concepte de canvi social, en un acte que convertirà la plaça de la Pera en una àgora de debat oberta al públic.