ciència
David Bueno i Torrens
Un bon tast d'història de la ciència
La ciència és, probablement, una de les construccions culturals més apassionants de la humanitat. El seu desenvolupament es remunta a l'antigor, malgrat la manera com la concebem actualment, desvinculada del mite, la llegenda i la màgia, amb l'aportació de nombrosos especialistes que han anat contribuint amb la seva tasca al desenvolupament de noves teories i aplicacions i a la falsació de les que no són correctes, va néixer amb la mentalitat racional dels filòsofs de la Grècia clàssica. Té, per tant, un llarg recorregut històric, mai aliè a les circumstàncies i vicissituds de cada època, i ha estat forjada pas a pas, amb la suma de moltes aportacions, la majoria anònimes, que, en anar-se acumulant, han permès l'eclosió d'autèntiques revolucions conceptuals, uns moments que Pasqual Bernat ha recollit a 100 moments estel·lars de la ciència. Bernat és investigador del Centre d'Història de la Ciència de la UAB i autor de monografies i de nombrosos articles.
Des de l'anticipació de l'eclipsi total de Sol del 585 aC que va fer Tales de Milet fins a la demostració de l'existència del bosó de Higgs, aquest llibre ens proposa un viatge a través de la història de la ciència, amb 100 parades on aturar-se i gaudir: la fi de les teories geocèntrica i heliocèntrica, la demostració que no existeix la generació espontània de vida, les primeres piles elèctriques i la gran productivitat d'Edison, la transformació de les espècies i la transmissió dels caràcters genètics, els quàntums i la química dels aliments... Ciència per a tots els gustos explicada amb un llenguatge planer i rigorós, que avança integrada en la història de la humanitat.